Рекордна температура за 27. октобар у Београду

Температура од 26,2 степена Целзијусова је измерена у 14.00 у Београду, чиме је оборен београдски дневни температурни рекорд за 27. октобар, саопштио је РХМЗ. Неуобичајено топло време у Србији узроковала су изражена југозападна струјања, фенски ефекат ветра, као и прилив топлог ваздуха са Медитерана и Севера Африке, објаснила је Мирјана Гулан из РХМЗ. У Србији ће сутра бити топло, док се поподне очекује наоблачење.

У Београду је оборен температурни рекорд за 27. октобар из 2006. године, када је измерено 26 степени Целзијусових, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

Данас је у 14 часова измерена температура од 26,2 степена Целзијусова.

У Београду су кроз историју забележене и температуре од преко 30 степени Целзијусових крајем октобра, а најтоплији октобарски дан био је 2. октобар 1932. године са 34,7 степени Целзијусових, наводе у РХМЗ.

Имајући у виду да су просечне вредности максималне температуре за Београд за крај октобра од 13 до 16 степени, а за почетак новембра од 11 до 15 степени Целзијусових, јасно је да су температуре тренутно знатно изнад посека.

Из РХМЗ поручују да ће и јутарње температуре у овом периоду бити значајно више од просечне вредности минималних температура.

Више узрока топлог времена, високе температуре и следеће седмице

Неуобичајено топло време у Србији узроковала су изражена југозападна струјања и фенски ефекат ветра, навела је Мирјана Гулан из РХМЗ.

Објаснила је и да на температуру утиче и прилив топлог ваздуха са Медитерана и Севера Африке.

Орографија Динарида узрокује фенски ефекат, који доприноси температурама изнад просека за овај период године, изјавила је Гуланова за Танјуг.

Очекује се да ће топло време потрајати и следеће седмице, са благим падом од четвртка.

Тада се такође очекују значајно више температуре од просека за ово доба године, тј. више од 20 степени Целзијусових.

У планинским подручјима прогнозирани су и појачани удари ветра, а падавине се очекују локално.

Време сутра топло, поподне наоблачење

У Србији ће сутра бити топло, пре подне претежно сунчано, а поподне се очекује јаче наоблачење у западним и северозападним деловима земље, које ће се увече и током ноћи проширити и на већину осталих крајева, условљавајући понегде краткотрајну кишу.

Дуваће умерен и јак, у кошавском подручју југоисточни, а у планинским пределима јужни и југозападни ветар, повремено са ударима олујне јачине.

Јутарња темепартура од шест степени на југоистоку земље до 18 степени у кошавском подручу, највиша дневна од 21 до 26 степени.

И у Београду ће бити топло, пре подне претежно сунчано уз пролазно умерено наоблачење, а после подне јаче наоблачење које ће током ноћи у појединим деловима града условити слабу краткотрајну кишу.

Јутарња темепартура око 17 степени, највиша дневна око 26.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара