Читај ми!

Европа спрема мере по угледу на Немачку – да ли је Закон о ланцу снабдевања дао резултате

Већ годину дана на снази је закон који забрањује дечији рад и уништавање животне средине и код страних достављача немачких фирми. Kакви су резултати?

Европа спрема мере по угледу на Немачку – да ли је Закон о ланцу снабдевања дао резултате Европа спрема мере по угледу на Немачку – да ли је Закон о ланцу снабдевања дао резултате

Чоколада је посебно горка прича – берба какаовца у врелим и влажним регионима Западне Африке је посао у којем за малу надницу раде читаве породице – заједно с њиховом децом. Притом има много организација и удружења, међу којима су и Уједињене нације, које се залажу да малишани свуда у свету похађају школе, а не да раде. Реалност је, међутим, још увек другачија.

Новинари америчке Си-Би-Ес и швајцарске СРФ утврдили су тако да се чоколаде компанија "Марс" и "Lindt&Sprüngli" добрим делом производе од какаовца који долази из Гане, након Обале Слоноваче главног извозника какаовца на свету. А познато је да у Гани у берби какаовца ради око 700.000 деце и малолетника.

Није много другачије ни са гомилом других производа који се налазе у немачким продавницама. Невладина хуманитарна организација Оксфам оптужује и немачке трговачке ланце као што су "Edeka" и "Rewe" да готово уопште не пазе да ли се у земљи порекла поштују људска права и води рачуна о животној средини.

Заједничко истраживање новинара немачких јавних сервиса NDR, WDR и листа Зидојче цајтунг открива рецимо то да има произвођача ауто-делова који испоручују за BMW, а озбиљно и некажњено загађују животну средину.

Одговорност не престаје на вратима фабрике

Све то је одавно познато, али потрошачи – а исто тако и произвођачи и трговачки ланци – пре свега гледају на цедуљицу с ценом, а не размишљају шта би то могло да значи када је нешто изузетно јефтино.

У Немачкој је зато од почетка 2023. на снази тзв. Закон о ланцу снабдевања којим се компанијама налаже "обавеза пажљивог избора" фирми од којих ће и у иностранству да купују робу и делове.

"Та обавеза важи за њихово пословно подручје, за понашање пословних партнера и за понашање даљих (посредних) лифераната. Тиме одговорност предузећа не престаје на вратима фабрике, већ важи за читав ланац снабдевања“, наводи се у закону.

Немачка министарка развоја Свења Шулце (СПД) оцењује да закон показао резултате "већ и зато што се синдикати сада озбиљније узимају у обзир, зато што су се увела места где може да се уложи жалба, а и зато што се нешто померило када је реч о условима рада у тим земљама". "Све то чујемо из многих држава с којима сарађујемо", каже министарка.

Својеврсни "отац" тог закона је актуелни немачки министар рада Хубертус Хајл (СПД). Он каже да, иако још увек има отпора, има и фирми које се ангажују "зато што не желе да буду изложене на стубу срама".

Министар је задовољан и због тога што је овај немачки закон био узор за смерницу Европске уније која ће вероватно већ овог априла да добије зелено светло.

Европа још строжа од Немачке

Штавише, пропис Европске уније биће још строжи од немачког закона. Немачка се у том закону ограничава само на фирме с више од 1.000 запослених, а пропис ЕУ ће да важи и за оне од преко 500 радника.

У Немачкој је контрола спровођења Закона поверена државном Уреду за привреду и надзор извоза (БАФА), који иначе надзире и извоз оружја и то како се троши новац за развој у иностранству.

Међутим, тамо је у протеклих годину дана стигао приличан број жалби, али још нема никаквих казни против фирми које крше закон, нити је могућа судска тужба, замера Фин Шуфт из удружења "Germanwatch".

Европски пропис је и ту другачији. Он отвара могућност кривичне тужбе против фирме која крши људска и права деце или угрожава животну средину. Ту, међутим, постоји проблем – сви одлично знамо како функционишу структуре ЕУ и лако је могуће да ће проћи више година пре него што тај пропис постане обавеза за све фирме у ЕУ.

У међувремену ће у Немачкој барем да важи национални закон, иако и ту Удружење немачке индустрије (БДИ) налази замерке.

Председник удружења Зигфрид Русвурм упозорава да су се код спровођења закона "показале многе негативне и нежељене последице" и да је уочен "велики бирократски терет". Много ту има папира, много потврда, а исто тако је познато и да "папир трпи све" – када достављач негде далеко у свету писаним путем загарантује да не искоришћава децу и не угрожава животну средину, то не мора да значи да он то заиста не чини.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво