САД верују да је дрон којим је нападнута војна база ирански, одобрени напади на циљеве у Ираку и Сирији

САД су верују да је дрон, којим је нападнута америчка база у Јордану, у којем су погинула тројица америчких војника, а рањено њих 40, произведен у Ирану, преноси Ројтерс, позивајући се на четири америчка званичника. Вашингтон је одлучио да дозволи нападе на мете у Ираку и Сирији које су повезане са Ираном, јавља Си-Би-Ес њуз.

Вашингтон је за напад у којем су погинула тројица америчких војника окривио милитанте које подржава Иран и навели су да одговрним за напад сматрају Иран, пренео је Ројтерс.

Амерички званичници који су инсистирали на анонимности нису открили детаље о моделу дрона који је коришћен у нападу, али је истрагом утврђено да је произведен у Ирану.

Си-Би-Ес њуз пренео је, позивајући се на америчке званичнике, да су САД одобриле план за вишедневне нападе на мете за које се верује да су повезане са Ираном, а налазе се у Ираку и Сирији.

Одговорност за напад преузела је организација Исламски отпор, кровна група неколико наоружаних милитантних ирачких фракција које подржава Иран.

Председник САД Џозеф Бајден је раније рекао да ће криви за смрт и рањавање америчких војника одговарати.

Јордан је најоштрије осудио "терористички напад" на америчку војну базу на граници те земље са Сиријом, саопштио да се напад догодио на територији Сирије и навео да ради са Вашингтоном на обезбеђивању своје границе.

Три америчка војника су погинула, а најмање 34 је повређено у нападу дроном прошле ноћи на мању америчку базу у Јордану, близу границе са Сиријом.

Убиство тројице Американаца у Јордану у близини границе са Сиријом представља значајну ескалацију ионако несигурне ситуације на Блиском истоку, оценио је тада Си-Ен-Ен.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара