Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Завршена мисија уништења инфраструктуре Хамаса у северној Гази; УНИЦЕФ: Ампутација удова на више од хиљаду деце

Сукоб Израела и Хамаса – 92. дан. ИДФ саопштио да је завршена мисија уништења инфраструктуре Хамаса са северу Газе. Јордански краљ поручио америчком државном секретару да САД морају да утичу на Израел да како би пристао на примирје. Израел тврди да Хамас развија навођене ракете уз помоћ Ирана. УНИЦЕФ: Од почетка рата више од хиљаду деце у Гази претрпело ампутације удова.

ИДФ: Завршена мисија уништења инфраструктуре Хамаса у северној Гази; УНИЦЕФ: Ампутација удова на више од хиљаду деце ИДФ: Завршена мисија уништења инфраструктуре Хамаса у северној Гази; УНИЦЕФ: Ампутација удова на више од хиљаду деце

Израелске одбрамбене снаге саопштавају да је из Либана испаљено више од 40 ракета ка северу Израела. Либански Хезболах преузео је одговорност за напад, истакавши да је реч о почетку одмазде за убиство високог званичника Хамаса Салаха ел Арурија.

Као одговор на напад, Израел гађао два "значајна" војна комплекса која припадају Хезболаху. На тим локацијама, према ИДФ-у, налазила се инфраструктура коју користи Хезболахова јединица противваздушне одбране. Мете укључују ћелије Хезболаха, ракетне положаје, командни центар и другу инфраструктуру коју користи та група.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен одржао је одвојене састанке са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом.

У Истанбулу је са Ердоганом и шефом турске дипломатије Хаканом Фиданом разговарао о притиску који би Турска могла да изврши на Иран и његове савезнике како би се смириле тензије на Блиском истоку и убрзало слање хуманитарне помоћи становништву у Гази.

Касније је слетео у Хању, на грчком острвом Крит, где је разговарао са Мицотакисом.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ разговарао је са премијером Либана Наџибом Микатијем о ситуацији у Бејруту, утицају који сукоб у Гази има на регион Блиског истока, али и о Сирији.

Уницеф упозорава да су деца у Гази изложена вишемесечној глади, траумама и расељавању.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара