Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Црвеном крсту Хамас предао 11 талаца; Катар: Постигнут договор да се примирје продужи за два дана

Четвртог дана примирја Хамас је предао Црвеном крсту 11 држављана Израела, у оквиру споразума између Израела и Хамаса. Очекује се да ће из израелских затвора током вечери бити пуштено тридесет троје Палестинаца. Катар је саопштио да је постигнут договор да се примирје продужи за још два дана. Израел је обавестио породице талаца који треба да буду пуштени данас из Газе. Током дана било је одлагања у реализацији пуштања талаца због неслагања Израела и Хамаса око листа заточених за ослобађање. У Појас Газе ушло је 200 камиона помоћи и 4 цистерне са горивом.

Црвеном крсту Хамас предао 11 талаца; Катар: Постигнут договор да се примирје продужи за два дана Црвеном крсту Хамас предао 11 талаца; Катар: Постигнут договор да се примирје продужи за два дана

Хамас је пустио још 17 талаца, међу којима је 11 Израелаца. Међу ослобођенима је и четворогодишња Абигејл Идан, која је остала без оба родитеља у нападу палестинске паравојске 7. октобра.

Абигејл има двоструко, америчко и израелско држављанство. Председник САД Џозеф Бајден захвалио је катарском емиру шеику Тамиму бин Хамаду ел Танију на посредовању које је помогло ослобађању.

Друга група од 39 Палестинаца пуштена је из израелских затвора у оквиру споразума о примирју.

Хамас држи још 195 особа, од тога су двадесет седморо деца. Вољни су да у продуженом примирју ослободе још талаца, али траже пуштање већег броја заробљених Палестинаца.

На окупираној Западној обали, одржан је масовни дочек нове групе од 39 Палестинаца ослобођених из израелских затвора.

Бенјамин Нетанјаху рекао је да је америчком председнику Џозефу Бајдену да је отворен за продужетак садашњег примирја, али да ће се, када се оно заврши, копнена операција војске наставити "у пуној снази."

Пауза у борбама прилика је да се достави преко потребна хуманирна помоћ. Трећина становника није добила основне потрепштине. Још 120 камиона помоћи прешло је из Египта у Газу, укључујући четири са горивом и плином. Огромни су редови испред бензинских станица.

Изралеска војска поново je упозорила Палестинце да не путују у северни део Газе, што је најава још јачих борби када се примирје заврши.

У Џенину и Наблусу на Западној обали Израелци настављају рације, страдало је осморо Палестинаца. Од почетка рата, израелска војска бацила је 40.000 тона бомби на Газу. Расељено је 80 одсто становништва.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара