Читај ми!

Педро Санчез поново изабран за премијера Шпаније

Шпански премијер Педро Санчез поново је изабран на ту функцију након што је добио подршку већине посланика у парламенту.

Нови мандат Педра Санчеза на челу шпанске владе подржало је 179 посланика Доњег дома шпанског парламента, док је 171 посланик био против. Уздржаних није било.

Данашње гласање уследило је након скоро два дана дебате међу страначким лидерима у Парламенту, која је била усредсређена на контроверзан споразум о амнестији за присталице каталонске независности, на који је Санчез пристао како би заузврат добио подршку.

Санчез је посланицима рекао да ће споразум о амнестији помоћи да се "залече ране", мада је његово ослањање на каталонске странке разбеснело политичке противнике који тврде да ће амнестија за стотине каталонских политичара и активиста угрозити територијални интегритет Шпаније.

Под паролом "Против амнестије и Санчезовог пуча", у Мадриду је 29. октобра организован велики протест на којем се окупило на десетине хиљада противника Санчезове политике.

Влада у последњи час

Нови Санчезов мандат окончао је четири месеца политичке неизвесности у Шпанији, након што парламентарни избори у јулу нису имали апсолутног победника.

Конзервативна Народна партија је добила највише гласова и мандата, али њен лидер Алберто Нуњез Феихо није успео да придобије подршку других партија и формира парламентару већину.

Зато је лидер социјалиста Педро Санчез почетком октобра добио од краља Филипа Шестог мандат за формирање нове владе и задатак да  обезбеди широку подршку регионалних странка, што му је данас и пошло за руком.

Рок за формирање нове владе био је 27. новембар, па би Шпанци поново морали на биралишта да Санчез није добио подршку.

На изборима у јулу, Санчезови социјалисти су освојили 122 посланичка места у Доњем дому Парламента, што је био резултат изнад очекиваног.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара