Читај ми!

Десетине хиљада људи на улицама Мадрида против најављене амнестије за некадашње каталонске лидере

На протесту у Мадриду окупило се на десетине хиљада људи који се противе амнестији присталицама каталонске независности који су 2017. организовали нелегални референдум. Амнестију је најавио мандатар за састав нове шпанске владе Педро Санчез како би захваљујући подршци каталонских странака обезбедио парламентарну већину.

Протест у Мадриду је, под мотоом "Против амнестије и Санчезовог пуча", организовала Фондација за националну одбрану Шпаније Денаес, блиска крајње десничарској партији Вокс.

Окупљенима се обратио лидер Вокса Сантјаго Абаскал који је поручио да су "угрожене слободе Шпаније", а да је Педро Санчез "извршио пуч" који их је довео на протест, преноси шпански јавни сервис РТВЕ.

"Санчезе, не усуђуј се да се позиваш на име Шпаније да би газио на легитимне законе, а ако то учиниш, боље је да Пуђдамону на следећем састанку кажеш да ти припреми гостинску собу у Ватерлоу", навео је Абаскал.

Иако су на скуп били позвани и представници Народне партије (ПП), највиши званичници странке нису били присуствовали протесту, али је било доста некадашњих лидера, попут бивше председнице Мадрида Есперанце Агире, која је упозорила да амнестија није најгора ствар, већ да се спрема и нови референдум.

"У затвор", писало је на транспарентима које су носили учесници протеста, од којих су многи махали шпанским заставама.

Опречне су информације о броју окупљених – званичници су саопштили да се окупило 100.000 људи, док је према подацима организатора на мадридском тргу Колон било 200.000 грађана.

Мандатар Педро Санчез изјавио је у суботу да подржава давање амнестије онима који су учествовали у организовању референдума о независности Kаталоније 2017. године.

"Kаталонија је спремна за потпуно уједињење. Представници више од 80 одсто Kаталонаца то подржавају. Из тих разлога, у име Шпаније и у интересу Шпаније, у одбрану суживота међу Шпанцима, ја данас браним амнестију у Kаталонији за оно што се десило у протеклој деценији", рекао је Санчез.

Рок за нову владу до 27. новембра

Политичка ситуација у Шпанији је неизвесна након јулских ванредних парламентарних избора. Иако је ПП освојио највише посланичких мандата, то, ни уз подршку Вокса, није било довољно за формирање владе, а лидер те странке Алберто Нуњез Феихо није изгласан за новог премијера.

Након тога је мандат за састав владе поверен актуелном премијеру и лидеру социјалиста Педру Санчезу, којем су за довољан број гласова у парламенту, осим подршке левичарске платформе Сумар, потребни и гласови каталонских странака. Оне своју подршку условљавају амнестијом и новим референдумом о независности.

Уколико шпанска влада не буде формирана до 27. новембра, Шпанци ће поново на биралишта 14. јануара.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара