Читај ми!

Јелена Терзић: Тешко је извештавати из Израела док на сваких 10 минута у Гази страда дете

Екипа РТС-а провела је неколико дана у Израелу где је извештавала о рату, али и разговарала са породицама несталих и отетих. Изазов је био и извештавање о трагичним судбинама Израелаца док, истовремено, из Газе стижу подаци о томе да на сваких десет минута страда једно дете.

Новинарка РТС-а Јелена Терзић и сниматељ Александар Аврамеску извештавали су из Израела, где су разговарали са породицама отетих и несталих.

Били су у Тел Авиву, Јерусалиму, као и на Мртвом мору где су смештени расељени са југа Израела, уз сам Појас Газе, која се сад означава као Ратна зона – Југ.

"Тамо смо били у кибуцу Кисуфим који је на километар до два од саме Газе, али 500 метара дели то некада мирно место, једну мирну комуну од жичане ограде коју су тог 7. октобра прескочили борци Хамаса и на бруталан начин убили хиљаду цивила, 400 војника, и отели 240 људи, а још тридесеторо њих се воде као нестали“, каже Јелена Терзић.

Међу несталима су беба од девет месеци и старица од 90 година, а репортерка РТС-а је разговарала са оцем који је на једном снимку препознао своју супругу и две ћерке (две и четири године) које су припадници Хамаса одвели у Газу.

"Он нема никакве информације о томе шта се с њима дешава. У том тренутку када смо разговарали са њим, већ седам дана се одвијају копнене операције уз ваздушне и артиљеријске ударе израелских одбрамбених снага у самој Гази. На питање једног од колега да ли се плаши, да ли је то још и већи ризик, или очекује да ће бити ослобођени, он је одговорио да се родитељ плаши ако се дете попне на кревет да не падне, а да је о страху у тим тренуцима заиста тешко говорити, да то превазилази размере свега што може да замисли неко ко се са тим није суочио", рекла је Терзићева.

Разговарали су и са мајком Алона Охела, 22-годишњег младића који има и српско држављанство и која из дана у дан истрајава у вери да ће њен син бити ослобођен.

"На обали Мртвог мора разговарали смо са расељенима из кибуца Маген. Њих око 400 је тог петка дочекало шабат са новинарима из српских и црногорских редакција. Међу расељенима је и Београђанин Горан Мекић, овдашњој Твитер заједници познат као @kibucnik који нам је причао своје горко искуство тог 7. октобра", навела је наша репортерка.

Привид нормалног живота

Ипак, у Тел Авиву, и другим израелским градовима види се привид неког нормалног живота.

"Град је празнији, тиши, али могу се видети људи у рекреацији, игра се одбојка на плажи, има људи у ресторанима, иако је познато да је на десетине хиљада радних места угашено", истакла је новинарка РТС-а.

У моментима кад се огласе сирене и апликација на мобилном телефону, која је повезана са системом ПВО "гвоздена купола", која са ефикасношћу од више од 90 одсто штити, тада све стаје.

"Одлази се у склоништа, свакако да, са протеком времена, као што и ми знамо из 1999. године, просто рат постаје болна свакодневица. Препорука је да се, пре него што истекне 90 секунди, оде у склониште... Ако чујете сирене, то значи да је извесно да ће ка том месту полетети ракете и, наравно, велика вероватноћа је да ће их неутралисати систем гвоздена купола“, рекла је Јелена Терзић.

Истиче да је било тешко извештавати, јер је реч о трагичним судбинама, али и због тога што су непрестано стизале вести и саопштења УН и хуманитарних организација о страдањима у Гази, где на сваких десет минута погине једно дете.

Цело гостовање Јелене Терзић можете погледати у видеу на почетку текста.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара