Читај ми!

РТС у Тел Авиву са породицама отетих: Вратите их кући одмах, нема победе у рату без њихове слободе

Израелски званичници и већина грађана верују у коначни обрачун Израела са Хамасом. Рат је у Тел Авиву и у главама Израелаца. Од ракета из Појаса Газе, Хамаса, Хезболаха и јемеских Хута штити их "гвоздена купола". Породице отетих и несталих, пак, поручују да је једина морална победа ако се њихови најближи врате кући, јавља извештач РТС-а.

На платоу испред музеја уметности у Тел Авиву, сто је постављен за 242 Израелаца које су 7. октобра отели борци Хамаса. Празна места, обредни хлеб и вино за Шабат и родитељи, браћа и сестре са једном поруком – вратите их кућама одмах.

"Желимо да цели свет чује да морају да нам се врате, да се врате својим кућама. Цели Израел је уједињен у том циљу", прича Ади Зив, сестра отетог Шломија Зива.

Психолози, новинари, правници, дипломате пружају подршку породицама отетих и несталих, које су основале форум, да би се порука "вратите их кућама одмах", најгласније чула.

"Не знамо да ли је наша ћерка жива, надамо се да јесте. Претпоставља се да је киднапована. Немамо информацију. Не знамо да ли има медицинску помоћ, да ли је рањена и да ли јој неко превија ране. Све што радимо претходне четири недеље су активности у овом форуму, да би нас свет разумео", наводи Мирав Лешем Гонем, мајка нестале Роми.

Хамас у заточеништву држи десеторо деце млађих од пет година. Међу њима је деветомесечна беба. И две ћерке и супругу Јонија Ашера.

"Препознао сам своју жену на видео-снимку док јој терориста Хамаса покрива главу. Препознао сам и своје две ћерке на приколици у којој си били и дечији бицикли пун некакве опреме поред које су сместили људе. Исто зло које смо видели, може да се појави и у Европи", истиче Јони Ашер, супруг и отац отетих.

"Нема победе без повратка заточених"

Двадесет двогодишњи Алон Охел планирао је да 7. октобра са породицом посети Београд, али је због обавеза одложио пут. Његова породица уверена је да ће Алон, који има и српско држављанство, ускоро бити ослобођен.

"Мој син има цео живот пред собом. Толико тога је желео да уради. Морамо му дати шансу. Воли људе, људску доброту, музику, клавир. Путовао је по целом свету и давао је себе другима. Мислим да још много тога може да уради. Желим да има прилику за то овде", каже Идит Охел, мајка отетог Алона.

Док израелске власти постављају два циља рата, коначни обрачун са Хамасом и ослобођење талаца, породице отетих и несталих поручују да нема победе без повратка њихових најближих.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара