Читај ми!

Кинески шеф дипломатије у Америци након пет година – договорена заједничка припрема састанка Сија и Бајдена

Америка и Кина су се договориле да заједнички раде на припреми самита двојице председника Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга следећег месеца, саопштили су амерички званичници после вишечасовних састанака кинеског министра спољних послова Ванг Јиа и америчких дипломата у Вашингтону.

Ово је прва посета Вашингтону кинеског шефа дипломатије од 2018. године. Ванг Ји се састао са америчким председником Џозефом Бајденом на сат времена. Бела кућа је тај састанак описала као "добру прилику" за наставак отворених комуникација две земље, геополитичких ривала који имају велике разлике у својим политикама по многим питањима.

Састанци Ванг Јиа са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и америчким саветником за националну безбедност Џејком Саливеном трајали су укупно девет сати, навели су амерички званичници, описујући ове састанке као "искрене и дубоке“.

Кључан договор је да ће заједнички радити на припреми самита двојице председника, Бајдена и Сија, на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC) следећег месеца у Сан Франциску.

"Припремамо се за такав састанак“, рекао је један од високих званичника америчке администрације.

"Обе стране су се сагласиле да заједно раде на припреми састанка шефова држава у Сан Франциску“, наводи министарство спољних послова.

Бајденова администрација сматра да је директно ангажовање председника Си Ђинпинга посебно важно у управљању кризама, као и да би заједнички састанак допринео да двојица лидера седну и разговорају о стратешким стварима.

Ванг је Блинкену рекао да две земље имају неслагања и да им је потребан "дубок" и "свеобухватан" дијалог како би се смањили неспоразуми и стабилизовали односи.

"Не само да треба да наставимо дијалог, дијалог треба да буде дубок и свеобухватан“, поручио је Ванг.

Вангова тродневна посета уследила је после више дипломатских ангажмана последњих месеци, углавном на захтев САД, са циљем да се поправе односи који су се погоршали почетком године након америчког обарања наводног кинеског шпијунског балона.

Забринутост због Блиског истока

Конфликт Израела и Хамаса била је још једна од важних тема америчких и кинеских државника. Вашингтон се нада да Пекинг може да искористи свој утицај на Иран како би спречио ескалацију сукоба на Блиском истоку.

Амерички званичници наводе да се то питање често постављало током састанака са Ванг Јиом.

"Изразили смо нашу дубоку забринутост због ситуације и извршили притисак на Кину да заузме конструктивнији приступ, а то би, наравно, укључивало и њихове ангажмане са Ираном, да подстакнемо смиреност“, рекао је високи званичник америчке администрације.

Кина је осудила нападе на цивиле, а Ванг је за акције Израела навео да су "изван оквира самоодбране".

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво