Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел: Копнене операције ће почети када се стекну услови; Хамас: Више од 7.000 погинулих у Гази

Двадесети дан сукоба израелске војске и Хамаса. ИДФ током ноћи са трупама и тенковима у Гази, војска се након акције повукла. Власти у Гази истичу да су у нападу погинуле десетине цивила. Израелска војска тврди да је број талаца у Гази порастао на 224. Хамас саопштава да је погинуло више од 7.000 становника палестинске енклаве. У Газу ушло још 12 камиона са хуманитарном помоћи.

У Савету безбедности Уједињених нација резолуције којом би се тражио прекид сукоба у Појасу Газе, због допремања хуманитарне помоћи, блокиране су ветом сталних чланица.

У нацрту резолуције коју су предложиле САД осуђен је напад Хамаса, подржава право Израела на самоодбрану и позива на моментално ослобађање свих талаца. Вето на ову резолуцију уложиле су Русија и Кина.

Одбијен је и предлог Русије, а вето су уложиле Велика Британија и САД.

Израелска војска наставила је гранатирање положаја Хамаса у Појасу Газе, као и Хезболаха у јужном Либану, док Хамас испаљује ракете ка јужном и централном Израелу.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у обраћању нацији рекао да се та земља бори за опстанак и да следи копнена операција, без обзира на досадашња одлагања.

Наоружани јеврејски досељеници упали су у палестинско село на Западној обали, уништавајући и палећи имовину. Председник САД Џозеф Бајден осудио је тај чин и рекао да напади екстремних досељеника на Палестинце на Западној обали морају да престану.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије