Читај ми!

Лидери ЕУ позвали на паузе у ратовању и хуманитарне коридоре за Појас Газе

Лидери Европске уније позвали су у декларацији усвојеној на самиту у Бриселу на "паузе" у ратним дејствима Израела и Хамаса и на отварање хуманитарних коридора, како би хитно потребна помоћ била допремљена у Појас Газе.

На Самиту Европског савета у Бриселу лидери су изразили "најозбиљнију забринутост" због погоршања хуманитарне ситуације у Појасу Газе.

Лидери ЕУ су позвали на "континуиран, брз, безбедан и неометан хуманитарни приступ" и помоћ, како би помоћ дошла до оних којима је потребна "кроз све неопходне мере, укључујући хуманитарне коридоре и паузе за хуманитарне потребе".

Поновили су осуду напада Хамаса "на најоштрији могући начин" и истакли право Израела да се брани "у складу са међународним правом и међународним хуманитарним правом", преноси Ројтерс.

Tакође су поново позвали Хамас да одмах ослободи све таоце "без икаквих предуслова”.

“Европска унија ће блиско сарађивати са партнерима у региону да заштити цивиле, пружи помоћ и олакша приступ храни, води, медицинској нези, гориву и склоништима, као и у старању да такву помоћ не злоупотребљавају терористичке организације“, пише у декларацији.

Данашњи самит је први састанак лидера ЕУ од када је палестински милитантни покрет Хамас извео напад на израелску територију 7. октобра, након чега је Израел узвратио ракетирањем и блокадом Појаса Газе.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара