Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нетанјаху: Израел се бори за опстанак, копнена операција следи; Бајден осудио насиље над Палестинцима на Западној обали

Деветнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тврде да је убијен командант Хамаса Тајсир Мубашер. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао да се Израел бори за опстанак и да следи копнена операција. Јеврејски досељеници напали Палестинце на Западној обали, Бајден осудио тај чин. Настављене су критике израелских званичника на рачун Генералног секретара УН због његових изјава, Антонијо Гутерес тврди да је реч о погрешним интерпретацијама.

Нетанјаху: Израел се бори за опстанак, копнена операција следи; Бајден осудио насиље над Палестинцима на Западној обали Нетанјаху: Израел се бори за опстанак, копнена операција следи; Бајден осудио насиље над Палестинцима на Западној обали

Израелска војска саопштила је да је погодила мету Хамаса у избегличком кампу у Гази, а док палестинско Министарство здравља тврди је да је у том нападу на десетине људи убијено или рањено.

Портпарол војске рекао је да је мета напада била база Хамаса у кампу Ел Шати.

С друге стране, Хамас је гађао шире подручје Тел Авива. Погођене су и области источно од града, око Аеродрома "Бен Гурион", као и места на северу и југу.

Према ИДФ, војни дрон погодио је положаје Хезболаха у јужном Либану, одакле су лансиране противтенковске вођене ракете на израелску војску и оближње пограничне градове.

Начелник генералштаба израелске војске генерал-потпуковник Херци Халеви признаје да се копнена офанзива одлаже из "стратешких разлога"

Према његовим речима, постоје "тактичка и стратешка размишљања" која одлажу копнену офанзиву, али омогућавају да се ИДФ боље припреми.

На седници Савета безбедности генерални секретар УН Антонио Гутерс је рекао да се напад Хамаса није десио у вакууму. Навео је да жалбе палестинског народа не могу оправдати ужасне нападе Хамаса. С друге стране, рекао је да ти ужасни напади не могу оправдати "колективно кажњавање палестинског народа".

Незадовољан ставовима Гутереса, Гилад Ердан, амбасадор Израела при УН, затражио је од Гутереса да поднесе оставку.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен нагласио је да се "хуманитарне паузе" у рату морају размотрити како би се заштитили палестински цивили.

Министарство здравља под контролом Хамаса каже да је од почетка сукоба погинуло 5.795 цивила (5.700 у Гази) а 16.000 рањено.

Агенција Уједињених нација која брине о палестинским избеглицама (UNRWA) упозорила је на потенцијални крај хуманитарног рада у Појасу Газе због недостатка горива. Да би наставила свој рад потребно јој је да се гориво достави до среде увече.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара