Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

УН: Други конвој са хуманитарном помоћи ушао у Појас Газе; Галант: Овај рат може потрајати, али на крају неће бити Хамаса

Шеснаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска саопштава да Хезболах игра веома опасну игру, као и да би могао да увуче Либан у рат. Вашингтон шаље антибалистичке системе на Блиски исток због појачаних активности иранских група широм региона. Други конвој од 14 камиона са хуманитарном помоћи ушао је вечерас у Појас Газе из Египта преко граничног прелаза Рафа, саопштила је директорка комуникација Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама Жилијет Тум.

УН: Други конвој са хуманитарном помоћи ушао у Појас Газе; Галант: Овај рат може потрајати, али на крају неће бити Хамаса УН: Други конвој са хуманитарном помоћи ушао у Појас Газе; Галант: Овај рат може потрајати, али на крају неће бити Хамаса

И током јучерашњег дана настављени су сукоби израелске војске и Хамаса. Израел је појачао нападе како би се припремио за следећу фазу рата и смањио опасност по војску. Хамас је, с друге стране, ракетирао јужне и централне области Израела.

У међувремену су, у Појас Газе ушли први камиони с хуманитарном помоћи. Конвој од 20 камиона са храном, водом, лековима, медицинском опремом ушао је из Египта, преко прелаза Рафа, који је убрзо након тога поновно блокиран.

Израел не дозвољава помоћ Гази у гориву, па је палестинско Министарство здравља упозорило да ће то довести у опасност животе болесних и рањених.

Конвој прве помоћи од 20 камиона који је стигао у Газу далеко је од довољног и представља само почетак јер је за више од 1,6 милиона Палестинаца у тој енклави хитно потребна много већа испорука помоћи, поручују из УН.

Портпарол Хамаса Абу Убаида рекао је да је та група намеравала да ослободи још два таоца из "хуманитарних разлога", али да је Израел одбио да их прими.

Из кабинета Бенјамина Нетанјахуа одговарају да је реч о "пропаганди".

Хамас је у петак ослободио америчке држављанке, мајку и ћерку, Џудит и Натали Ранан, које су киднаповане током првог напада на Израел 7. октобра.

У међувремену је у Каиру одржан самит. Арапски лидери осудили су израелско бомбардовање Газе уз захтев да се обнове напори за мировно решење, док је председник палестинске самоуправе Махмуд Абас поручио да Палестинци неће бити расељени или отерани са своје земље.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се