Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелска војска појачава дејства - погођена пијаца у Гази; Хамас: Нема преговора о заробљеним израелским војницима док трају напади

Петнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска појачава нападе, погођена је пијаца у Гази. Конвој хуманитарне помоћи преко граничног прелаза Рафа ушао је у Појас Газе. Хамас поручује да 20 камиона помоћи неће променити катастрофалне медицинске услове. Са друге стране, израелска војска саопштава да ће хуманитарна помоћ ићи само на југ енклаве, као и да не укључује гориво. Палестинско Министарство здравља у Гази наглашава да ће искључење горива из хуманитарне помоћи која стиже у Газу довести у опасност животе болесних и рањених. У Каиру одржан мировни самит на којем су арапски лидери осудили израелско бомбардовање Појаса Газе.

Израелска војска појачава дејства - погођена пијаца у Гази; Хамас: Нема преговора о заробљеним израелским војницима док трају напади Израелска војска појачава дејства - погођена пијаца у Гази; Хамас: Нема преговора о заробљеним израелским војницима док трају напади

Док спрема копнену офанзиву, Израел је гађао више од стотину циљева Хамаса – тунеле, складишта и џамију у Џабалији, коришћену за окупљање терориста. У ваздушном удару је страдала и православна Црква Светог Порфирија. Према подацима Хамаса, погинуло је најмање 18 људи, више десетина је повређено. У цркви која припада Јерусалимској патријаршији било је сакривено око 400 људи.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) објавиле су да су ликвидирале једног од команданата Хамасове јединице за "развој стратешког наоружања“ Махмуда Сабиха.

Канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа саопштила је да је Хамас ослободио америчке држављанке Џудит Тај Ранан и њену 17-годишњу ћерку Натали Ранан, које су киднаповане током првог напада на Израел. Како је саопштено, то је учињено због здравственог стања Џудит Ранан.

Израелски министар одбране обавестио је парламент о детаљима предстојеће копнене офанзиве. Каже да војска не планира да контролише живот у Појасу Газе, пошто Израел уништи Хамас, наводећи да ће офанзива имати три фазе.

"Прво ћемо уништити Хамас, његову војну и оперативну инфраструктуру. То неће бити лако, имаћемо губитке и зато нам је потребна подршка целе војске. Следећа фаза ће захтевати више времена, пре свега да стабилизујемо систем. Последња фаза сукоба предвиђа стварање новог безбедносног режима у Појасу Газе и уклањање претњи. То није могуће постићи за дан, недељу, нажалост ни за месец", навео је Јоав Галант.

Недостатак основних услова за живот у Гази однеће велики број жртава, упозоравају Лекари без граница. Кажу да су људи дехидрирани, неухрањени и гладни, да је питање живота и смрти да се хитно допреми помоћ.

Генерални секретар УН-а обишао је гранични прелаз Рафа, између Египта и Газе, где камиони већ данима чекају дозволу израелских власти за улазак.

"Апсолутно је неопходно да ови камиони крену што је пре могуће. Не мислим само на један конвој, већ на знатно већи број камиона који би сваки дан улазили у Газу, да бисмо обезбедили довољну помоћ становништву. Зато сам већ позивао на хуманитарно примирје“, поручио је Антонио Гутерес.

Председник САД Џозеф Бајден позвао је Американце да се уједине у подршци Израелу и Украјини. Од Конгреса ће тражити 14 милијарди долара за Израел и 60 милијарди долара за Украјину.

Русија поново позива на мирно решење кризе на Блиском истоку. У преговорима је са Хамасом око ослобађања талаца.

Сукоби се не смирују ни на Западној обали. У Јерусалиму је, на дан молитве, око џамије Ал Акса безбедност подигнута на највиши ниво.

Пуца се и на граници са Либаном, где је израелска војска напала циљеве Хезболаха, због гранатирања севера Израела. Наређена је евакуација града уз границу.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара