Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Хамас ослободио две Американке; ИДФ извео нападе на командне центре Хамаса

Четрнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Све извеснија копнена инвазија на Газу. Израел наредио евакуацију града уз границу са Либаном. Упркос очекивањима, камиони са хуманитарном помоћи из Египта и даље чекају, пошто је отварање прелаза Рафа неизвесно. Биланс погинулих на обе стране близу пет хиљада. Бајден поручио Американцима: Преломна тачка у историји, нећемо дозволити да Хамас победи. Ројтерс преноси да ће председник САД тражити од Конгреса 14 милијарди долара помоћи за Израел.

Хамас ослободио две Американке; ИДФ извео нападе на командне центре Хамаса Хамас ослободио две Американке; ИДФ извео нападе на командне центре Хамаса

Израелске снаге наставиле су да уништавају инфраструктуру Хамаса, на мети је било стотину места за лансирање противтенковских ракета, тунели, обавештајна инфраструктура, штаб и друга командна места.

Министар одбране Јоав Галант обишао је израелске трупе у близини Газе. Преузео је одговорност за неуспех у спречавању напада на југ Израела 7. октобра.

Галант рекао је војницима да ће ускоро видети палестинску енклаву "изнутра". Mинистар економије Нир Баракат навео је да ће израелска војска добити зелено светло за почетак копнене операције "када год буде спремна".

Подршка Израелу стиже од Велике Британије. Премијер Риши Сунак састао се у Јерусалиму са израелским председником и премијером, наставља даље у Саудијску Арабију.

"Овде имамо две силе. Једна је чин зла, предвођен Ираном, који жели да Блиски исток врати у средњи век. Друга сила је сила напретка и хуманости. Ово је најмрачнији час у историји Израела", рекао је Сунак.

Сунак подржава право Израела да се брани у складу с међународним правом, сматра да је и палестински народ жртва Хамаса.

Свако ко је у појасу Газе, каже да је тамо катастрофа. Уништен је читав градски блок у Кан Јунису. Четрнаест болница не ради због недостатка горива. Оне које раде су пренатрпане, недостају им медицинска средства.

Спремна је прекопотребна хуманитарна помоћ – вода, храна и лекови. Двадесет камиона, према најавама, треба да на прелазу Рафа из Египта уђу у Газу.

Шеф УН за хуманитарну помоћ сматра да је тој енклави потребно 100 камиона помоћи дневно.

У Каиру египатски председник и јордански краљ осуђују израелску политику колективног кажњавања Палестинаца у Гази и намеру да раселе Палестинце.

Русија је у Египат послала 27 тона хуманитарне помоћи за Газу. Москва оцењује да је висок ризик да сукоб прерасте у регионални. Кина жели да се рат Хамаса и Израела заврши што пре.

Несигурност и страх прелива се на остале делове света од протеста до појачаних контрола на границама због могућих терористичких напада.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се