Даутовић: Предстоји копнена инвазија, таоци су "отписани", не искључујем могућност нове интифаде на Западној обали

Спољнополитички коментатор Мирко Даутовић каже за РТС да предстоји копнена инвазија Изрaела на Појас Газе и претпоставља да ће Израел пре тога уништити велики део урбане целине Газе, јер односе велики број жртава. Не искључује могућност нове интифаде на Западној обали, и наводи да су неки градови већ отказали послушност председнику Палестине Махмуду Абасу. Што се тиче талачке кризе, сматра да је Израел "отписао" киднаповане, док Хамас планира да их користи као "живи зид".

Пре jучерашњег напада, последњи рат између Хамаса и Израела био је 2021. године. Трајао је 11 дана и однео око 250 живота. Шта ће донети најновији сукоб, колико би могао да потраје? Спољнополитички коментатор Мирко Даутовић рекао је у Дневнику РТС-а да ће рат свакако бити тежак, али да је питање његовог трајања тешко предвидети.

"Свакако ће трајати неколико месеци. Ово се неће завршити ни изблиза тако брзо као рат из 2021. године, а број жртава је одавно премашио цифру од 250", наводи Даутовић.

Сада се највише страхује да ће Израел извршити копнену инвазију на Појас Газе.

Даутовић сматра да су те прогнозе "врло реалне".

"Израел више не може да приушти да Појас Газе не буде под његовом контролом. Откако су га напустили 2006. године, шта год да су мислили да ће се десити тамо, то је постао извор опасности за њих и они више неће моћи да допусте да то постоји", оцењује Даутовић.

"Уништење урбаних подручја пре копнене инвазије"

Тако да, понавља, копнена инвазија свакако предстоји.

"Међутим, пре тога претпостављам да ће Израел уништити добар део урбане целине Газе, јер ратови у урбаним подручјима односе велики број жртава. То можете да предупредите тиме што ћете прво да уништите тај град", објашњава Даутовић.

О талачкој кризи: Мислим да је Израел отписао киднаповане, Хамас планира да их користи као "живи зид"

Ситуацију додатно компликује талачка криза, пошто је, према подацима које је данас изнео Израел, стотинак израелских цивила и војника киднаповано и одведено управо у Појас Газе, док медији тврде да их је много више.

"Не, бојим се да неће бити преговора око талаца", сматра Даутовић, подсетивши на речи портпарола Хамаса, који је поручио да ће поставити таоце на таква места да ће, ако би Газа била бомбардована, и они умрети са Палестинцима.

Хамас, укззује, планира да искористи таоце као "живи зид".

"Будући да је приоритет Израела хитно да заузме Газу и уништи Хамас, мислим да су они те таоце већ отписали. Дакле, било да је реч о цивилима, израелским војницима или западним држављанима који су се затекли на једном фестивалу у близини Појаса Газе, музичком фестивалу, мислим да је спасавање тих талаца секундарно", каже Даутовић.

"Могућност нове интифаде, неки градови већ отказали послушност Абасу"

Пошто Палестинци не насељавају само Појас Газе, већ и Западну обалу и Источни Јерусалим, постоји и страх од проширивања фронта.

"Мислим да ће то зависити од тога колико ће Хамас имати још успеха. Они су успели јуче да изненаде Израелце. Оно што им предстоји ће, или инспирисати њихове сународнике на Западној обали да устану или ће им показати да је било какав отпор узалудан. Не бих искључио могућност спонтане интифаде, која не би била организована, треће интифаде на Западној обали. Дакле, неки од палестинских градова већ су отказали послушност палестинском председнику Махмуду Абасу и њих практично воде локалне паравојне формације које чине тамошњи палестински младићи", каже Даутовић.

Шта ће учинити друге арапске земље

Даутовић је коментарисао и колико Палестинци могу да рачунају на подршку других арапских земаља, искључивши могућност војног напада на Израел.

"Подршка да, али углавном вербална, евентуално финансијска. Али војна, идеја да се сада различити арапски режими и владе окупе и пруже подршку Палестини тиме што ће напасти Израел – илузорна је", оцењује Даутовић.

Неке од арапских земаља су већ савезници Израела, пре свега Јордан и Египат, наводи Даутовић и указује да су земље које су пријатељски настројене према Палестинцима – Сирија, Ирак, Либан, Либија – предалеко, и усред су или на рубу грађанског рата.

"Хамас де факто спречио могућност да још арапских земаља призна Израел"

Примарни разлог Хамасовог страха, објашњава Даутовић, јесте то што је палестинско питање постало све ирелевантније и све ниже на листи приоритета арапских земаља, након што је неколико арапских земаља признало Израел.

"И после Емирата, и Бахреина, и Марока, следећа је Израел требало да призна Краљевина Саудијска Арабија, што би био велики успех за Тел Авив", истиче Даутовић.

Овим што је Хамас изазвао, напомиње, де факто је спречена могућност да се наставе преговори о признању.

"Више моћи ниједна арапска представница, након онога што следи, да отвори пријатељске односе са Израелом", оцењује Даутовић.

Хамас је такође "циљао", сматра, и арапску популацију која би могла да устане и да тражи од владе Египта или Уједињених Арапских Емирата да подрже Палестинце.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво