Читај ми!

Анархија на Хаитију, покрет осветника и грађани-убице

Невероватна количина насиља која, након смрти убијеног хаићанског председника Жовенела Моиза пре две године, прети да готово сравни и оно мало што је остало од Порт-О-Пренса, родила је покрет Bwa Kale, или “ољуштено дрво“, бесних грађана спремних да линчују и дословно пале криминалце пре очима полиције. Од априла, убијено је 310 припадника банди, 46 “обичних“ грађана и полицајац. Најозлоглашенији криминалац, Џими Роштиљ Черизије позива на борбу против мултинационалних снага, чији се долазак очекује не би ли се успоставио некакав ред.

Анархија на Хаитију, покрет осветника и грађани-убице Анархија на Хаитију, покрет осветника и грађани-убице

“Имамо Десалинову крв у венама“, рекао је Џими Черизије на конференцији за штампу, лидер озлоглашене Снага Револуције Г9 фамилије, покушавајући да на примеру Жан Жака Десалина, вође устанка робова са Хаитија с краја 18. века, покаже да независност те карипске земље није у рукама странаца.

Черизије је обећао да ће се борити против мултинационалних снага за које се очекује да ће стићи на Хаити ако њени припадници, како је навео, “силују, нападну Хаићане и, као што је то урадила претходна мисија Уједињених нација, изазову још једну епидемију колере“.

Међутим, Џими "Роштиљ“ Черизије је рекао и да, ако међународне снаге помогну да Хаити буде безбеднији, он ће томе аплаудирати.

Насиље на Хаитију, међутим, не престаје, нити је, чини се могуће успоставити било какав ред. 

Од 24. априла када је неколико особа осумњичених за криминал линчовано, освануо је покрет осветника "Бва Кале". На креолском тај назив дословно значи "ољуштено дрво", или метафорично - "брзо достижну правду".

Портпаролка високог комесара УН, Равина Шамадасани саопштила је у петак да је од тада убијено око 310 наводних чланова банди, 46 цивила и полицајац.

Извештај долази након интензивирања борби крајем прошле недеље око престоничког густо насељеног дела, где су напади групе Гранд Равине подстакли око 5.000 људи да напусти домове.

Полиција Хаитија која нема довољно оружја покушава да се избори са бандама, које контролишу око 80 делова престонице.

"Раније смо виђали сукобе између банди, сада су то банде против становништва“, рекао је Серж Далексис, шеф Канцеларије Међународног комитета спаса на Хаитију.

Бва Кале, осветнички “покрет“ циља на чланове банде ухваћене у чину насиља и застрашивања, чак и када их полиција хапси, и живе их спаљују на улицама.

УН процењују да је од почетка 2023. најмање 2.439 људи убијено, а око 200.000 људи интерно расељено због велике несташице хране, киднаповања и широко распрострањеног сексуалног насиља.

Када припадници банди уђу у неки од крајева града, грађани почињу да ударају у шерпе и тигање како би упозорили комшије.

Већина насеља је имала само неколико пиштоља за одбрану од бандита наоружаних аутоматским пушкама. А грађани су на њих бацали и камење са кровова.

Крајем маја, међутим, истраживачка група за људска права CARDH навела је да је насиље наоружаних банди "драстично опало" од појаве покрета Bwa Kale који је за месец дана убио најмање 160 осумњичених криминалаца.

Извршни директор те организације, Гедеон Жан, изјавио је да током маја готово да није било отмица.

Мачете Bwa Kale-a

Хаишан тајмс, је почетком маја, покрет Bwa Kale, окарактерисао као антипод бандама, наводећи да је убиство 14 осумњичених разбојника од стране становника Канапе-Верта очигледно охрабрило становнике широм земље да окрену плочу против банди, уз помоћ неких службеника Националне полиције Хаитија (ПНХ).

"Ми ћемо се бранити, имамо своје оружје, мачете“, рекао је новинарима становник Канапе Верта, решен да заштити комшилук.

Према наводима Њујорк тајмса, такав осветнички покрет није ништа ново на Хаитију.

Коришћен је током хаићанске револуције против Француза касних 1700-их и био је уобичајен 1986. године, када је бивши диктатор Жан-Клод Дивалије протеран из земље, а побуњеници напали и убијали његове сараднике.

Пракса је на креолском била позната као "dechoukaj", искорењивање старог поретка.

"Људи који то раде нису криминалци. Они су само обични Хаићани који су сити, фрустрирани и уплашени. И желе неку врсту сигурности. Ако то морају сами да ураде, урадиће то", рекао је Роберт Магвајер, пензионисани професор на Универзитету Џорџ Вашингтон који је деценијама проучавао Хаити.

Према УН, око 5,2 милиона људи, скоро половини становништва Хаитија, очајнички је потребна хуманитарну помоћ, а око три милиона оних који су погођени су деца.

Генерални секретар УН, Антонио Гутерес, поновио је ове недеље позиве на хитно међународно решење за Хаити након предлога Кеније раније овог месеца да пошаље 1.000 полицајаца.

Премијер Аријел Хенри, који је водио државу након убиства Моиза, позвао је на међународну подршку у октобру прошле године. Пре понуде Кеније нико није послушао Хенријев позив због дуге историје неуспешне стране интервенције на Хаитију.

Очекује се да ће предлог Кеније, који је изазвао забринутост за људска права, ускоро представити САД на Савету безбедности УН.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара