Избеглице и азиланти лакше до посла - треба ли да се забрину српски радници

Од фебруара су поједностављне процедуре за запошљавање странаца уз јединствену радно-боравишну дозволу коју издаје полиција. Приступ тражишту рада олакшан је и избеглицама и азилантима. Та новина не би требало да плаши домаћу радну снагу, оцењују упућени јер је на годишњем нивоу број избеглица са одобреним азилом једноцифрен.

Одавно нема градилишта без неког зидара из Турске, ни превозника без возача Индијца. Само прошле године странцима је издато више од 52.000 радних дозвола.

"Сада се чека две недеље на добијање боравишне и радне дозволе, док се по пропису који је престао да важи чекало и два месеца. Свакако им је значајно јер убрзава циркулацију радне снаге, онда када се појави потреба за неким кадром лакше и брже могу да дођу до људи“, каже Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије.

Лакши и бржи приступ пословима новим законима омогућен је и регистрованим избеглицама и тражиоцима азила. Не треба им радна дозвола, само да је прошло шест месеци од како су поднели захтев за азил.

"Приликом пријављивања од докумената могу да доставе личну карту и акт којим им је одобрен статус избеглице или привремену заштиту у Србији. Самим пријављивањем на евиденцију та лица остварују доста права као домаћи држављани, обављају разговор са саветником, посредује се у запошљавању, могу да учествују у обукама“, каже Светлана Миловић из Националне служба за запошљавање.

Посао у Србији избеглицама није циљ, подсећају упућени. Прошле године дозволу за рад добило је десеторо. Од 1.600 људи који су поднели захтев за азил, добило га је деветоро.

"Разлози за бојазан да ће избеглице да узму радна места нашим грађанима нису основани, поготово имајући у виду статистику, а то значи да је свега до 300 људи од почетка азилног поступка до данас,  добило азил и нису сви овде“, каже Радош Ђуровић из Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила.

Иако нам хронично мањка радне снаге и расте потреба за радницима из иностранства, ресорно Министарство указује да држављани Србије имају предност у запошљавању.

"Да би послодавац запослио странца он мора да спроведе тест тржишта рада. Закон је увео могућност увођења квота. Влада Србије у сваком тренутку, уколико дође до поремећаја на тржишту рада, може да ограничи запошљавање странаца увођењем квота у одређеним делатностима", каже Сања Гаврановић из Министарства за рад запошљавање борачка и социјална питања.

Слободан приступ тржишту рада имају и избеглице којима је одобрена привремена заштита. Попут Украјинаца. Од почетка рата у тој земљи дозволу за рад у Србији добило их је око 800.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије