Читај ми!

Ко је Џими Роштиљ, вођа коалиције банди Хаитија на мети СБ УН

Савет безбедности Уједињених нација одобрио је пакет санкција, које подразумевају замрзавање имовине, забрану путовања и ембарго на оружје свима који угрожавају мир или стабилност Хаитија. Мере су пре свега усмерене на Џимија Черизијеа, познатијег као Роштиљ, бившег полицајца и озлоглашеног вођу коалиције банди Г9 фамилија.

Веће од 15 чланова једногласно је гласало за усвајање резолуције коју су предложиле САД и Мексико. Први на листи санкција је Џими Черизије, најмоћнији криминални вођа на Хаитију, познат по надимку "Роштиљ".

"Черизије и његова коалиција банди Г9 активно блокирају слободан проток горива са терминала за гориво Вареу. Његове акције су директно допринеле економској парализи и хуманитарној кризи на Хаитију", наводи се у тексту резолуције, преноси Ројтерс

Черизије се, додаје се у тексту резолуције, "упуштао у дела која угрожавају мир, безбедност и стабилност Хаитија и планирао је, усмеравао или починио дела која представљају озбиљна кршења људских права. Његови поступци су директно допринели економској парализи и хуманитарној кризи на Хаитију".

Амбасадорка САД у УН Линда Томас Гринфилд изјавила је да се резолуцијом шаље јасна поруку лошим актерима који држе Хаити као таоца.

"Међународна заједница неће стајати скрштених руку док правите хаос народу Хаитија," изјавила је Томас Гринфилдова након гласања. 

Блокада, нафта, глад и несташице 

Банде су прошлог месеца блокирале улаз у Вареу у знак протеста због најаве владе о смањењу субвенција за гориво. Залихе горива су пресушиле, а Хаићани се суочавају и са недостатком воде за пиће усред смртоносне епидемије колере. 

Тај потез, заједно са демонстрантима који су блокирали улице у главном граду Порт-о-Пренсу и другим већим градовима, изазвао је велике несташице, приморавајући болнице да смање услуге, бензинске пумпе да се затворе, а банке и продавнице прехрамбених производа да ограниче број радних сати. 

Хаићани први пут доживљавају катастрофалну глад због тога што банде блокирају главни терминал за гориво, рекли су званичници Уједињених нација. Више од четири милиона људи суочава се са акутном несигурношћу у снабдевању храном, а скоро 20.000 гладује. 

Због тога је и генерални секретар УН Антонио Гутерес предложио "брзу акцију силом" да би се помогло полицији на Хаитију. 

Представници УН на Хаитију упозорили су да су кршења људских права у тој земљи достигла алармантне нивое. 

"Један од изазова у ефикасном суочавању са несигурношћу је веза између банди и неке од елита на Хаитију и ван Хаитија које их подржавају и усмеравају у њихове сопствене сврхе", изјавио је недавно амерички државни секретар Ентони Блинкен у Вашингтону. 

Ко је Черизије и захтев за улазак у владу 

Још док је бивши председник Хаитија Жовенел Моиз био жив, Вашингтон пост је писао о томе да је Моиз формални председник те земље, али ако се питање о томе ко је председник постави људима на улици, показаће на човека кога зову Роштиљ.

Бивши полицајац који себе представља као спасиоца улица, Џими Роштиљ Черизије постао је симбол све брже ерозије Хаитија и оспорене владавине права током пандемије коронавируса.

Оптужен да је организовао масакре у којима су погинуле десетине мушкараца, жена и деце, успео је да оствари некада незамисливо: да уједини зараћене банде Порт-о-Пренса у моћну нову конфедерацију која има за циљ оно што он назива "револуцијом".

У видео-снимку објављеном на Фејсбуку, лидер Г9 и Фамилије Џими Черизије прочитао је предложени план за стабилизацију Хаитија који укључује стварање "Савета мудраца".

Вашингтон пост наводи да, са очигледним циљем да постане моћник улице, Черизије и чланови његове консолидоване банде изнуђују предузећа, отимају камионе са горивом и киднапују  власнике предузећа са захтевима за откупнину од милион долара. 

Банда захтева положаје у кабинету председника Хенрија, изјавио је директор Националне комисије за разоружање, демонтажу и реинтеграцију Хаитија, у изјави за радио станицу Магик 9.

"То је симптом њихове моћи, али и симптом да се могу плашити онога што долази", рекао је Роберт Фатон, хаићански политички стручњак са Универзитета Вирџинија, о захтевима банде.

Фатон је рекао да, иако је захтев да се Черизијевој федерацији банди дају позиције у кабинету "луд предлог", додао је да би амнестија која укључује одустајање од оружја могла бити решење.

"Влада чува образ, а банде кажу: 'Постигли смо оно што смо желели' и постоји компромис", навео је Фатон.

Мисија Уједињених нација на Хаитију ради са владом на јачању политичке стабилности и доброг управљања, заштити права и реформи правосуђа и на помоћи у организовању слободних и поштених избора.

Мировне снаге УН распоређене су на Хаити 2004. године након што је побуна довела до свргавања и изгнанства тадашњег председника Жан-Бертрана Аристида. Мировне трупе су отишле 2017. и заменила их је полиција УН, која је отишла 2019.

Банде су и раније играле битну улогу на Хаитију. Вођа једне банде помогао је у покретању побуне која је уклонила Аристида, који је одбио да поднесе оставку пре краја мандата 2006. Тај вођа, Бутер Метајер, био је Аристидов присталица, али се окренуо против њега након што је његов брат, такође вођа банде, убијен 2003. године, преноси Пи-Би-Ес.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво