Читај ми!

Топлотни талас у свету не посустаје, стручњаци упозоравају да ће убудуће бити још теже

Јужна Европа је прокључала. Тако високе температуре мало ко памти на Старом континенту, а стручњаци упозоравају да свет мора да се припреми за још снажније топлотне таласе. Ватрогасци у Грчкој и Шпанији настављају борбу са ватреном стихијом. Рекордне температуре и у Северној Америци, Азији и Африци.

Црвени је метео-аларм у земљама на Балкану. У Хрватској како због врућина, тако и због могућег невремена. Од сунца се крију и у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Напољу је само ко мора, али сви траже начине да се расхладе.

"Кербера“ је сменио "Харон", нови топлотни талас који је стигао са севера Африке.

Италија од севера до југа бележи историјске температурне рекорде. Само четири од 27 највећих градова није у црвеном. Туристи не желе да пропусте разгледање градова. Код чувеног Колосеума, деле им летке са упутствима како да се понашају, најављено је да ће врело остати наредних десет дана.

Температурне рекорде обарају шпанска туристичка жаришта Мадрид и Севиља.

Јарко сунце задаје проблеме и становницима Атине. Осим са високим температурама, у Шпанији и Грчкој боре се с ватреном стихијом. Још је ван контроле шумски пожар на канарском острву Ла Палма. У Грчкој није угашен пожар који је избио 30 километара северно од Атине.

Стручњаци кажу да је глобално загревање двоструко брже у Европи него у свету. Упозоравају да ће таласи великих врућина имати озбиљан утицај на здравље и живот људи.

"Ови феномени ће наставити да јачају и свет мора да се припреми за још снажније топлотне таласе", наглашава Џон Нејрн из Светске метеоролошке организације.

Упозорење на екстремне врућине важи за више од 100 милиона људи Сједињених Држава, нарочито је опасно у Аризони, Калифорнији, Невади и Тексасу. Престоница Аризоне, Феникс, 18. дан заредом бележи температуру вишу од 43 степена Целзијусових. 

Муке са летњим температурама имају и у Јапану – у 160 места је између 35 и 40 степени.

Са врућинама се боре и Кинези, рекордер је град Санбао у Синђану са 52 степена.

Сасвим другачија слика је у јужним кинеским провинцијама, којима је прошао тајфун "Талим". Евакуисано је око 230.000 људи.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије