Читај ми!

АФД све јачи – радикални протест бирача или модерни фашизам

Алтернатива за Немачку јача – то је чињеница. Политичари и стручњаци кажу да је АфД "успешан колектив за радикализацију", да се "АфД претвара у модерну фашистичку партију". Али за сада нико нема рецепт – како је зауставити.

Судећи по анектама, АфД у целој Немачкој тренутно може да рачуна на 20-21 одсто гласова. У источним покрајинама има свог првог начелника округа и градоначелника, и може да рачуна на 28-29 одсто гласова бирача.

У Тирингији би за АфД сада гласало чак 34 одсто бирача, резултат је анекте Инфратест димап за јавни сервис МДР. Странке у мањинској коалицији (СПД, Левица, Зелени) са премијером Бодом Рамеловом на челу (Левица) добиле би – заједно 35 одсто. Упркос томе, Рамелов је и даље најпопуларнији политичар, а радом јединог левичарског премијера Немачке задовољно је 51 одсто испитаних у Тирингији.

Рамелов: АфД се претвара у модерну фашистичку партију

Резултати анкета треба да буду повод да се размисли о страху људи и знацима да је многима просто превише свега – почевши још од пандемије короне. То важи и за грешке "у политичкој комуникацији". Дебата о закону о грејању само је један пример, рекао је Рамелов.

Рамелов је упозорио на стигматизацију успона АфД као источнонемачког феномена. "Слична тенденција постоји у многим покрајинама, на западу и истоку Немачке", рекао је он за ДПА у Ерфурту.

Гнев и узбуна ту не помажу – "то не доводи до тога да се размисли шта не ваља у друштву", рекао је шеф владе Тирингије.

Према Рамелову, Тириншка АфД показује "како се АфД претвара у модерну фашистичку партију".

Кригер: Бирачи желе ову странку

"Упозоравам да се јачање АфД види као протест. Бирачи желе ову странку. У томе се огледа озбиљност ситуације", рекао је Томас Кригер, председник Савезне централе политичко образовање, мрежи немачких уредника (РНД).

Кригер је такође упозорио да се овај феномен не одбацује као нешто "типично источнонемачко".

"Чак бих рекао да ово није ни типично источнонемачки ни типично немачки. У многим земљама – у САД, али и у Мађарској, Аустрији, Италији и Француској – видимо померање друштвеног центра удесно. АфД је "успешан колектив за радикализацију", рекао је он.

Кригер, који је и сам рођен у Тирингији, позива на већу демократску ангажованост грађана и бољу видљивост државе.

Хазелоф: Опште расположење у Немачкој је напето

У источној покрајини Саксонија-Анхалт, где је недавно изабран први начелник округа из редова АфД, на власти је коалиција ЦДУ, СПД и ФДП. Премијер Рајнер Хазелоф (ЦДУ) сматра да је на потезу политика како би се поново придобили гласачи АфД.

"Избор начелника округа у Зонебергу из редова АфД био је својеврсни хитац упозорења", рекао је Хазелоф за т-онлајн. "Са АфД не би требало сарађивати, али не би требало ни оцрњивати њихове гласаче."

Хазелоф каже: "Расположење у Немачкој је генерално напето. У целој земљи АфД је испред СПД-а. Узгред, ово није експлицитно источнонемачки проблем. АфД јача и на западу. АфД је западнонемачки изум".

Кречмер: Поларизација као у САД

У источној покрајини Саксонији су на власти ЦДУ, СПД и Зелени. Идуће године бира се нови парламент. У последњим истраживањима јавног мњења на првом месту је АфД.

Премијер Саксоније Михаел Кречмер (ЦДУ) упозорава на све већу поларизацију у Немачкој.

"У овој земљи је нешто кренуло наопако", рекао је медијима Кречмер, један од заменика лидера странке ЦДУ Фридриха Мерца. Људи су узнемирени тиме како се у Немачкој води политика.

"На путу смо ка поларизацији која нам је позната из Америке. Енергетска транзиција, закон о грејању, избегличка политика и санкције Русији прете да поцепају друштво. Политичари игноришу централна питања становништва. Морамо поново више да разговарамо једни с другима", захтевао је шеф саксонске владе.

Зашто је јачање АфД лоше за привреду?

Министри економије Тирингије и Бранденбурга, Волфганг Тифензе (СПД) и Јерг Штајнбах, упозорили су на негативне ефекте јачања АфД на привреду у тим покрајинама.

Тифензе каже је да је "веома забринут због тога што АфД постаје све прихватљивија у друштву. Странка која "жели да изолује земљу и служи се клишеима непријатељства према странцима, лоша је за привреду".

Штајнбах је нагласио да привреда зависи од квалификованих радника из иностранства. Да би они долазили, потребна је култура добродошлице и активна подршка – како у фирми, тако и у локалној заједници, у друштву", рекао је политичар СПД-а.

Привредно удружење Тирингије такође је изразило забринутост због јачања АфД. "Даље јачање десничарских екстремистичких снага не само да штети Тирингији као пословној локацији већ и Тиринигији уопште, јер недостају квалификовани радници", рекао је генерални директор Штефан Фаут.

Алис Вајдел, савезна портпаролка АфД, недавно је на ту тему поново рекла: "Немачку су учинили толико неатрактивном да више уопште не привлачимо квалификовану имиграцију, већ сиромашне из целог света који имигрирају у наш социјални систем."

Немачке покрајине Бранденбург, Мекленбург Предња-Померанија, Саксонија, Саксонија Анхалт и Тирингија, као и део Берлина, до поновног уједињења Немачке чиниле су ДДР. У њима живи око 16 милиона људи. 

Д. Рошчић (ДПА, АРД, Билд).

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара