Читај ми!

Бајден у обраћању нацији: Изашли смо из криза снажнији, деловаћемо ако Кина угрози суверенитет САД

Амерички председник Џозеф Бајден је у традиционалном обраћању у Конгресу у ком разматра значајне теме за америчко друштво, унутрашњу и спољну политику поздравио опоравак америчке привреде и отварање рекордних 12 милиона радних места, истовремено позивајући републиканце да престану да се "боре ради борбе". У делу говора посвећеном спољној политици амерички председник је поручио да ће САД бити уз Украјину колико год да је потребно. Говорећи о односима са Кином, Бајден је рекао да ће сарађивати са њом али је обећао и да ће "деловати ако Кина угрози суверенитет САД".

Џозеф Бајден се у Конгресу фокусирао на домаћа питања, поздрављајући отпорност и снагу америчке економије, уз незапосленост која је у јануару пала на најнижи ниво од пола века и обећавајући знаке да се најгора инфлација у последње четири деценије хлади.

"Прича о Америци је прича о напретку и отпорности... Ми смо једина земља која је из сваке кризе изашла јача него када смо у њу ушли. То опет чинимо," рекао је Бајден у првом обраћању на заједничкој седници Конгреса откако су републиканци преузели контролу над Представничким домом.

Позвао је републиканце на заједнички рад у Конгресу - да му помогну да "заврши посао", обнови економију и врати веру у америчку демократију, те да престану да се "боре ради борбе". 

"Борба ради борбе, моћ ради моћи, сукоб ради сукоба, не води нас никуда", поручио је у Конгресу председник САД.

Отварање рекордних 12 милиона радних места

Амерички председник је подсетио да је пре две године економија била уздрмана због пандемије - ковид 19.

"Пре две године наша демократија се суочила са највећом претњом од Грађанског рата. Данас, иако на удару, наша демократија остаје непоколебљива и несаломива," истакао је Бајден.

Указао је да данас ковид више не контролише њихове животе.

"Пре две године наша привреда се потресла. Међутим, у међувремену смо отворили рекордних 12 милиона нових радних места. Више радних места је отворено за две године него што је било који председник икада отворио за четири године", рекао је Бајден.

Указао је и да се његов економски план односи на улагање у места и људе који су заборављени.

"Усред економских потреса у протекле четири деценије, превише људи је остављено или третирано као да су невидљиви. Зато градимо економију у којој нико није запостављен. Враћају се послови, враћа се понос због избора које смо донели у последње две године. Ово је план плавих оковратника за обнову Америке", поручио је председник САД.

Бајден републиканцима: Борба ради борбе не води нас никуда

Председник САД позвао је републиканце на заједнички рад у Конгресу.

"Ако смо могли да радимо заједно у прошлом Конгресу, нема разлога да не радимо заједно у овом новом Конгресу. Народ нам је послао јасну поруку. Борба ради борбе, моћ ради моћи, сукоба ради сукоба, не води нас никуда", поручио је Бајден.

Позвао је на обнову "душе нације" и кичме САД - средње класе.

"И то је одувек била моја визија за земљу: обновити душу нације, обновити кичму Америке: средњу класу, ујединити земљу. Изабрани смо од стране народа како бисмо завршили тај посао!", поручио је амерички председник.

Указао је да је до сада финансирано преко 20.000 пројеката и истовремено поручио републиканцима који су гласали против, али и даље траже да финансирају пројекте у својим окрузима: "не брините. Обећао сам да ћу бити председник свих Американаца".

"Већ смо финансирали преко 20.000 пројеката, укључујући оне на главним аеродромима од Бостона до Атланте до Портланда... Искрено захваљујем својим републиканским пријатељима који су гласали за закон. А мојим републиканским пријатељима који су гласали против, али и даље траже да финансирају пројекте у својим окрузима, поручујем - не брините. Обећао сам да ћу бити председник свих Американаца", рекао је Бајден.

"Хајде да ограничимо цену инсулина на 35 долара месечно"

Бајден се током говора у Конгресу осврнуо и на цену лекова, наводећи да велике фармацеутске компаније грађанима, неправедно наплаћују стотине долара и да су остваривале рекордне зараде, али да више то неће бити случај.

"Сваког дана милионима је потребан инсулин да контролишу дијабетес како би могли да преживе. Инсулин постоји већ 100 година. Компаније за лекове, лек кошта само 10 долара по бочици. Али, 'Big Pharma' је неоправедно наплаћивала људима стотине долара и правила рекордан профит. Не више... Хајде да ограничимо цену инсулина на 35 долара месечно за сваког Американца коме је потребан", позвао је амерички председник.

Он је додао да велике корпорације не искориштавају само предности пореског закона већ и америчког потрошача.

"Велике корпорације не искориштавају само предности пореског закона. Оне искоришћавају вас, америчког потрошача", истакао је Бајден.

Бајден о реформи полиције

Током говора у Конгресу, Бајден је указао и на потребу реформе полиције, која је последњих дана била значајна тема, након смрти Тајрија Николса, Афроамериканца из Мемфиса, који је преминуо након бруталног полицијског пребијања. 

"Већина полицајаца су добри, пристојни људи. Они ризикују своје животе сваки пут када ставе тај штит. Али оно што се десило Тајрију у Мемфису се дешава превише често. Морамо боље", поручио је председник САД. 

Навео је да сви грађани желе исто - органе за спровођење закона који заслужују поверење.

"Сви желимо исто. Насеља без насиља. Органе за спровођење закона који заслужују поверење заједнице. Желимо да се наша деца безбедно врате кући. Једнака заштита према закону, то је споразум који имамо једни са другима у Америци", рекао је Бајден.

"Подршка Украјини све док је потребно" 

У делу говора посвећеном спољној политици амерички председник се дотакао рата у Украјини и поручио да ће САД бити уз Кијев колико год да је потребно.

Украјинском амбасадору, који је био присутан током обраћања, поручио је да су САД уједињене у подршци Украјини.

"Вечерас нам се поново придружио украјински амбасадор у Сједињеним Америчким Државама. Он представља не само своју нацију, већ и храброст свог народа. Амбасадоре, Америка је уједињена у нашој подршци вашој земљи. Ми ћемо бити уз вас све док треба", рекао је Бајден.

Указао је да су се САД ујединиле са НАТО-ом и изградили глобалну коалицију.

"Били смо против агресије руског председника Владимира Путина. Били смо уз украјински народ и бићемо уз њих колико год да је потребно", поручио је Бајден.

"Деловаћемо ако Кина угрози суверенитет САД"

Говорећи о односима са Кином, Бајден је рекао да ће сарађивати са њом али је обећао "да ће заштитити земљу", не помињући директно наводни "кинески шпијунски балон" који је прошле недеље летео изнад територије САД, пре него што су га амерички борбени авиони оборили изнад Атлантског океана.

"Посвећен сам раду са Кином где можемо да унапредимо америчке интересе и користимо свету. Али, немојте правити грешку, као што смо јасно рекли прошле недеље, ако Кина угрози наш суверенитет, ми ћемо деловати да заштитимо нашу земљу. И јесмо", рекао је Бајден.

Са друге стране, Пекинг је негирао да је балон летео у циљу шпијунирања и саопштио да је "дирижабл" који је примећен изнад САД, а коју је Пентагон означио као "кинески шпијунски балон", летелица која се користи за цивилне метеоролошке и друге научне сврхе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво