Читај ми!

Америка оборила наводни кинески шпијунски балон; Бајден: Мисија успешно обављена

Америчка војска оборила је наводни кинески шпијунски балон изнад Атлантског океана. Председник САД Џозеф Бајден истиче да је мисија обарања била успешна, као и да је Пентагону наредио да обори летелицу чим то буде безбедно.

Америчка војска оборила је наводни кинески шпијунски балон изнад обале Каролине.

Амерички званичник истакао је да је наређење издао председник САД Џозеф Бајден, а подржало га је војно руководство.

Војска је, према наводима званичника, користила борбене авионе Ф-22 из базе ваздухопловних снага у Вирџинији, а испаљен је пројектил AIM-9X.

Више бродова америчке морнарице и обалске страже обезбеђују подручје где се сумња да је балон пао.

Си-Ен-Ен преноси и сведочења становника Јужне Каролине који наводе да су најпре чули гласан звук, а затим видели прасак на небу.

Бајден: Мисија успешна, наредио сам да се летелица обори чим буде безбедно

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је мисија обарања сумњивог "кинеског шпијунског балона" код источне обале била успешна и истакао да је Пентагону наредио да обори летелицу  чим то буде безбедно.

"У среду, када сам обавештен о балону, наредио сам Пентагону да га обори. Што је пре могуће", рекао је Бајден новинарима.

Указао је да су одлучили да је најбоље да то учине када балон буде изнад воде, како не би нанели штету било коме на копну. 

"Успешно су га оборили и желим да похвалим наше пилоте који су то учинили", додао је Бајден.

Упитан да ли је то препорука његовог тима за националну безбедност, Бајден је поновио: "Рекао сам им да га оборе. Рекли су ми: 'Хајде да сачекамо најбезбедније место да то урадимо'".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је Кину да ће САД предузети акцију коју сматра одговарајућом ради заштите својих интереса, преноси Си-Ен-Ен.

Он је, такође, отказао планирану посету Пекингу.

Министар одбране САД: Кинеска влада користила балон за надгледање стратешких локација

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да је кинеска влада користила балон "за надгледање стратешких локација у континенталном делу Сједињених Држава". 

"Министарство одбране развило је опције за безбедно обарање балона изнад наших територијалних вода, уз пажљиво праћење његове путање и активности прикупљања обавештајних података", рекао је Остин.

"Данашња смишљена и законита акција показује да ће председник Бајден и његов тим за националну безбедност увек стављати безбедност америчког народа на прво место, док ефикасно одговарају на неприхватљиво кршење нашег суверенитета", додао је Остин.

Влада САД саопштила је раније да "кинески шпијунски балон" лети изнад територије Латинске Америке.

Са друге стране, званична Кина је саопштила да је "дирижабл" који је примећен изнад САД, а коју је Пентагон означио као "кинески шпијунски балон", летелица која се користи за цивилне метеоролошке и друге научне сврхе.

То је други пут ове недеље да је сумњиви балон примећен на америчком небу. Први сумњиви "балон за надзор" примећен је у савезној држави Монтани.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво