Читај ми!

Aвион са 72 особе срушио се у Непалу, најмање 68 погинулих

Најмање 68 особа је погинуло када се авион срушио у Покхари у западном Непалу. На лету су биле 72 особе, међу којима петнаест страних држављана, рекао је званичник аеродрома у Непалу. Због мрака, потрага за преостале четири особе наставиће се сутра.

Двомоторни авион АТР 72 компаније "Јети ерлајнс" био је на путу из Катмандуа, главног града те мале хималајске земље, преноси Ројтерс. До сада je из олупине летелице извучено 68 тела.

Због мрака, потрага за преостале четири особе наставиће се сутра, рекао је портпарол аеродрома у Непалу.

Претходно је из тамошње војске речено да се приликом пада "авион разбио на комаде". 

Ово је најгора несрећа у Непалу за протеклих 30 година. Подаци мреже за ваздухопловну безбедност (Aviation Safety Network) показују да се 1992. године "ербас А300" пакистанске компаније срушио на падину при приласку Катмандуу, када је погинуло свих 167 људи у авиону.

Према речима званичника аеродрома у Непалу, поред четири члана посаде, у авиону "Јети ерлајнса" било је пет држављана Индије, четворо из Русије, двоје из Јужне Кореје и по један путник из Ирске, Аустралије, Француске и Аргентине. 

На снимцима локалне телевизије могао се видети густ црни дим који куља на месту несреће док спасилачке екипе покушавају да помогну унесрећенима.

Очевици кажу да се авион кретао ка клисури реке Сети, чиме је пилот избегао већу трагедију, јер је летелица могла да падне на насеље где се налази велика пијаца, пренео је Тас позивајући се на локални Онлајн Кабар.

Сајт за праћење летова Флајт радар 24 наводи да је летелица била стара 15 година.

АТР 72 је широко коришћени двомоторни турбоелисни авион произведен у кооперацији "Ербаса" и италијанског "Леонарда". "Јети ерлајнс" има флоту од шест авиона АТР72-500, наводи се на порталу компаније.

Ројтерс истиче да авионске несреће нису неуобичајене у Непалу, где се налази осам од 14 највиших планина на свету, укључујући Еверест, јер се време може нагло променити и створити опасне услове.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво