Читај ми!

Тужиоци затражили да се испита Болсонарова улога у упаду у институције Бразила

Савезни тужиоци у Бразилу затражили су од Врховног суда да испита какву је улогу бивши председник имао у нередима у Бразилу, када су хиљаде демонстраната упале у Врховни суд, Конгрес и председничке канцеларије у Бразилији.

Након што је бразилски Врховни суд наредио хапшење шефа јавне безбедности и затражио хапшење шефа војне полиције Бразилије, савезни тужиоци су од суда затражили да испита и улогу бившег председника Жаира Болсонара у прошлонедељном упаду демонстраната у владине зграде, преноси Ројтерс.

Како сазнаје Ројтерс, Болсонаро је у среду пуштен из болнице у близини Орланда на Флориди, где је два дана пре тога примљен због проблема са стомаком.

У међувремену, полиција је почела са испитивањем више од 1.000 демонстраната који су приведени док су трупе разбијале њихов камп.

Демонстранти у кампу позивали су на војни удар како би се поништили избори у октобру на којима је левичарски председник Лула да Силва тесно победио Болсонара.

Присталице бившег председника упале су 8. јануара у Национални конгрес, Палату Планалто и седиште Федералног врховног суда. Полиција је одговорила сузавцем, а председник Луиз Инасио Лула да Силва прогласио је федералну безбедносну интервенцију.

Врховни суд наредио је хапшење више званичника, због њиховог неуспеха да обезбеде одговарајуће полицијске снаге, допуштења да у град уђе више од 100 аутобуса с Болсонаровим присталицама, као и због пропуста да затворе камп у којем су се присталице месецима окупљале.

Уз то, суд наводи да нису адекватно заштићене кључне зграде владе у престоници.

Жаир Болсонаро је крајем децембра прошле године напустио земљу и отпутовао на Флориду, 48 сати пре инаугурације новоизабраног председника Луле да Силве, тврдећи да је "изгубио битку, али не и рат".

Болсонаро је више пута рекао да неће предати дужност Лули да Силви на инаугурацији у недељу, кршећи бразилску демократску традицију и доводећи тиме у питање легитимитет октобарских избора на којима је тесно поражен.

 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се