Читај ми!

Упад Болсонарових присталица у највише институције Бразила, наређена безбедносна интервенција

Присталице бившег председника Бразила Жаира Болсонара упале су у зграду Конгреса у Бразилији, преноси "Одија". Демонстранти су пробили блокаду коју је направила војна полиција. Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва прогласио федералну безбедносну интервенцију.

Како наводи Одија, демонстранти су упали у Национални конгрес, Палату Планалто и седиште Федералног врховног суда. Војна полиција је покушала да у томе спречи демонстранте користећи бибер-спреј.

Демонстранти носе транспарентe са натписима "Лула у затвор", "Војна интервенција", "Врховни је народ" и "Председник Болсонаро".

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва се тренутно налази на службеном путу у држави Сао Пауло, наводи Ројтерс.

Лула је прогласио федералну безбедносну интервенцију у Бразилији.

Демонстранте је назвао "фашистима, фанатицима" и рекао да ће бити кажњени "пуном снагом закона". Интервенција у Бразилији трајаће до 31. јануара, навео је Лула.

Председник Бразила је наредио ангажовање националне гарде како би се поново успоставио ред у престоници.

Наредио је и затварање централног дела Бразилије - укључујући и главну авенију у којој се налазе административне и владине зграде - на 24 сата.

Министар правде Флавио Дино назвао је демонстрације "апсурдним" и навео да "покушај да се воља наметне силом неће превладати".

Бразилско јавно тужилаштво је у саопштењу навело да је државни тужилац затражио "моментално отварање кривичног истражног поступка".

Дописник Гардијана из Бразила извештава да је, према једној од бразилских телевизија до сада ухапшено 150 људи. 

Осуде светских лидера

САД осуђују било какав напор којим се подрива демократија у Бразилу, изјавио је саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен. Амерички председник Џозеф Бајден упад у зграде администрације Бразила назвао је "нечувеним".

"Председник Бајден помно прати ситуацију и наша подршка бразилским демократским институцијама је непоколебљива. Бразилска демократија неће бити уздрмана насиљем", навео је Саливен на Твитеру. 

Чилеански председник Габријел Борић описао је упад као "кукавички и подли напад на демократију", док је колумбијски председник Густаво Петро рекао да је "фашизам одлучио да изведе државни удар". 

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да воља народа Бразила и демократских институција мора бити поштована.

Жаир Болсонаро је крајем децембра прошле године напустио земљу и отпутовао на Флориду, 48 сати пре инаугурације новоизабраног председника Луле да Силве, тврдећи да је "изгубио битку, али не и рат".

Болсонаро је више пута рекао да неће предати дужност Лули да Силви на инаугурацији у недељу, кршећи бразилску демократску традицију и доводећи тиме у питање легитимитет октобарских избора на којима је тесно поражен.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво