Читај ми!

"Наркос" уживо, рат војске и картела у Мексику

Најмање 30 војника и припадника нарко банди убијено је у 12 часова дугим борбама које су уследиле после хапшења шефа картела Синалоа, Овидија Гузмана, сина једног од најпознатијег мексичког криминалца - Хоакина "Ел Чапа" Гузмана. Запаљено је најмање 250 возила, а војска је у акцијама употребила борбене хеликоптере и авионе. Погођене су најмање две летелице.

"Наркос" уживо, рат војске и картела у Мексику "Наркос" уживо, рат војске и картела у Мексику

Борбени хеликоптери и авиони гађали су барикаде које су на северу Мексика подигли припадници картела Синлоа, покушавајући да изнуде ослобађање Овидија Гузмана, кога су у четвртак ухапсиле специјалне јединице мексичке војске.

За 12 часова борби убијено је тридесетак особа, укључујући и десет припадника оружаних снага, рекао је мексички министар одбране Луис Кресенсио Сандовал.

Рањено је још тридесетак особа, док су полиција и војска ухапсиле 21 припадника нарко-картела.

Сукоби војске и криминалаца избили су пошто су припадници картела Синалоа покушали да, као и пре три године, нападима на снаге безбедности натерају власти да попусте и на слободу пусте сина најпознатијег криминалца у историји ове државе.

У октобру 2019. године, специјалци су успели да ухапсе Овидија Гузмана, али су га пустили свега неколико сати касније, пошто су се нашли на мети синхронизованих напада банди у Куликану.

Председник Андрес Мануел Лопез Обрадор је пуштање Овидија Гузмана, тада, објаснио покушајем да се заузда насиље и направи баланс између потребе да се настави борба против картела и задржи какав-такав мир у држави.

Мексички аналитичари сматрају да су власти, овај пут, биле спремне за нападе картела те је Гузман, после серије сукоба око аеродрома, пребачен у Мексико сити.

У пуцњави су погођена најмање два авиона, путничка летелица компаније "Аеромексико", као и војни авион, који се запалио приликом принудног слетања. Компанија "Аеромексико" је, одмах после овог инцидента, обуставила летове ка Куликану.

Локални медији у том граду наводе да су борбе почеле да јењавају чим је авион у којем се налазио Овидио Гузман полетео са аеродрома, али да се пуцњава и даље чула широм града.

Локална полиција је саопштила да је током 12 часова борби запаљено око 250 возила, као и да је опљачкано најмање 25 продавница. На двадесетак места у граду постављене су барикаде.

Припадници картела су, током борби, из пушака М82А1 калибра 12,7 милиметара пуцали на војнике и летелице. Ово оружје је у Мексико стигло у склопу "Операције паклене улице". Током ове операције, администрација америчког председника Барака Обаме, без знања мексичких власти, пустила је извесну количину модерног аутоматског наоружања, како би пратила пут оружја до шефова нарко-картела.

Око 2.000 комада аутоматског наоружања продато је картелима, а оружје које је на овај начин „пуштено" у Мексико употребљено је у неколико масовних убистава, укључујући ликвидацију 22 цивила 2014. године, затим у обрачуну код ранча Сол где су убијене 42 особе, док је снајперска пушка калибра 12,7 милиметара пронађена у арсеналу Хоакима Гусмана, познатог и по надимку „Ел Чапо".

Осим у Куликану, сукоби полиције и картела водили су се и у Хуарезу, где је убијен један од лидера локалне банде Ернесто Алберто Пињон де ла Криз, познат по надимку "Ел Нето", који је пре неколико дана побегао из затвора.

Ернесто Пињон је после првих сукоба са полицијом, успео да се довуче до аутомобила, али је током потере улетео у бензинску пумпу. Тешко рањен, преминуо је на путу за болницу, јављају медији из Хуареза.

Серија акција полиције и војске, сматрају аналитичари у Мексику, изазваће нови талас насиља, јер ће место које је до четвртка држао "Ел Чапов" син сигурно желети да преузму лидери картела у Халиску.

У том граду доминантан је нарко-картел "Халиско њу џенерејшн", који је 2021. године отео и мучио најмање седморицу полицајаца како би открили имена осталих припадника снага реда.

Званичници те државе нису желели да објаве податке о броју убијених полицајаца, али су истраживачи агенције Поплаб навели да су од 2018. године у том региону убијена укупно 262 припадника снага безбедности, од којих 36 од почетка 2021. године.

Због огромног броја убистава, велики број полицајаца је једноставно евакуисао породице и напустио посао, наводи Поплаб.

У рату нарко банди у Мексику је од 2013. године убијено 120.000 људи, док се још 27.000 воде као нестали. Мексички медији такође наводе да се у тој држави у последње време бележи безмало сто убистава дневно и да је током 2020. године убијено 34.600 људи, те забележено 604 милиона крађа.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво