Читај ми!

Ватрене блокаде, убиства, рафали на хеликоптере – одговор Синалоа картела на хапшење сина Ел Чапа

Мексичке власти ухапсиле су Овидија, сина затвореног нарко-боса Хоакина "Ел Чапа" Гузмана, што је изазвало талас осветничких напада наоружаних припадника картела у граду Кулијакан на северу те земље.

Након ноћи насиља, наоружани нападачи су разменили ватру са снагама безбедности, блокирали путеве запаљеним возилима и пуцали на војне хеликоптере и полицијске авионе који су довозили појачање у град.

Према речима једног становника, борбе су беснеле сатима након што је ухапшен Овидије Гузман - кључна личност у картелу Синалоа од одласка у затвор његовог оца.

"Ухватили су га око четири сата ујутро и од тада пуцњава није престала. Био је прави неред - пуцају у ваздух покушавајући да оборе [полицијске] хеликоптере. Цео град је у нереду", рекао је становник.

Чланови картела су наводно запленили амбулантна кола Црвеног крста, одвезли медицинско особље из болница да би помогли рањеним припадницима картела, претили новинарима и запленили возила репортера.

Сви главни путеви у град били су блокирани запаљеним возилима, а нападнута је и војна ваздушна база и међународни аеродром Кулијакан.

Путнички авион погођен је метком током припрема за полетање, наводи авио-компанија "Аеромексико".

Влада државе Синалоа саопштила је да су три припадника безбедносних снага убијена у сукобима.

"Настављамо да радимо на контроли ситуације", рекао је Кристобал Кастанеда, шеф јавне безбедности Синалое.

Секретар одбране Луис Кресенсио Сандовал рекао је новинарима да је Гузман пребачен у мексичку престоницу након што су га ухватили припадници војске и националне гарде.

"Одлучујући одговор пацифичком картелу" 

Хапшење је описао као "одлучујући ударац пацифичком картелу", користећи друго име за моћну криминалну фракцију.

Овидије Гузман (32) је претходно био накратко притворен у Кулијакану 2019. године, али је убрзо пуштен након насилног одговора банде у, како се наводи, епизоди која је постала велика срамота за владу председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора.

Његово поновно хапшење долази само неколико дана пре самита северноамеричких лидера у Мексико Ситију следеће недеље, коме ће присуствовати Џо Бајден и на којем су безбедносна питања на дневном реду.

Сједињене Државе су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би довеле до хапшења или осуде Гузмана.

Раст броја смртних случајева од предозирања у Сједињеним Државама, подстакнут синтетичким опиоидним фентанилом, довео је до повећаног притиска на Мексико да се избори против организација, попут картела Синалоа, одговорних за производњу и испоруку дроге.

За Томаса Гевару, стручњака за безбедност на Аутономном универзитету Синалоа, Гузманово хапшење помаже да се "сачува образ" мексичким органима за спровођење закона након понижења што су морали да пусте Ел Чаповог сина 2019.

"Притвор Овидија је коначно кулминација нечега што је планирано пре три године", рекао је Гевара.

То би могло да значи и најаву промену у приступу владе, додао је Гевара, након критика многих стручњака за безбедност да је Лопез Обрадор био благ према картелима, што је мексички председник порекао.

Председник тврди да је тактика конфронтације његових претходника била неуспешна и да је изазвала само још крвопролића, рекавши да ће уместо тога следити стратегију "загрљаја, а не метака".

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво