Читај ми!

Пакистан због уштеда гаси уличну расвету, скраћен рад тржним центрима и ресторанима

Пакистанска влада је наредила мере за уштеду енергије, укључујући скраћење радног времена тржних центара, ресторана и пијаца, јер се земља суочава са тешком економском кризом.

Очекује се да ће мере које је одобрила влада уштедети земљи око 273 милиона долара, рекао је новинарима министар одбране Кхаваја Асиф.

Пакистан се налази у кризи јер је прилив новаца који треба да стигне у оквиру програма Међународног монетарног фонда одложен. Девизне резерве земље једва покривају месец дана, од чега је већина намењена за куповину енергената.

Министар одбране је рекао да додатне мере које ће одмах ступити на снагу укључују затварање ресторана и сала за венчања до 22 часа. Он је рекао да су угоститељи тражили дуже радно време, али је влада одлучила да је потребно раније затварање.

Асиф је такође рекао да је премијер Шехбаз Шариф наредио свим владиним одељењима да смање потрошњу електричне енергије за 30 одсто.

Касни помоћ ММФ-а 

Мере се спроводе док се Пакистан суочава са неизвршавањем међународних кредитних обавеза након што је одложено финансирање од 1,1 милијарде долара ММФ-а.

Исламабад има несугласице са ММФ-ом око ревизије политике и реформи које агенција спроводи у Пакистану. Ревизија је требало да буде завршена у новембру.

Друго критично међународно финансирање повезано је са програмом ММФ-а, што значи да ће јужноазијска држава од 220 милиона људи бити под тешким притиском да задовољи своје потребе за спољним финансирањем. То укупно чини више од 30 милијарди долара до јуна и укључује отплате дугова и увоз енергије.

Укупне ликвидне девизне резерве Пакистана су крајем прошлог месеца износиле 11,7 милијарди долара, од чега је 5,8 милијарди долара у централној банци. То је половина вредности девизних резерви које је Пакистан имао на почетку 2022. године.

Асиф је рекао да план за уштеду енергије такође укључује забрану производње неефикасних сијалица од фебруара и вентилатора од јула.

Он је рекао да је летња потрошња електричне енергије у Пакистану била 29.000 мегавата у поређењу са 12.000 мегавата зими, углавном због употребе вентилатора по топлијем времену.

Половина уличне расвете широм земље такође ће остати угашена, рекао је министар.

Већина пакистанске електричне енергије производи се коришћењем увезених фосилних горива, укључујући течни природни гас, чије су цене нагло порасле последњих месеци.

Влада је покушала да стабилизује економију обуздавањем увоза и деценијама високе инфлације. Валута која је брзо депресирала учинила је увоз скупљим, док су потрошачке цене порасле за 25 одсто на годишњем нивоу.

Катасрофалне поплаве захватиле трећину Пакистана 

Пакистан се опоравља од прошлогодишњих катастрофалних поплава, које су потопиле више од трећине земље и изазвале велике финансијске губитке.

Пакистан је осма најрањивија земља у свету када је реч о екстремним временским условима узрокованим климатским променама, према Глобалном индексу климатског ризика који је саставила невладина организација за заштиту животне средине Германвоч.

Поплаве, суше и циклони последњих година натерали се хиљаде људи да се иселе из својих кућа, због оштећене инфраструктуре и губитка основних средства за живот.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво