Читај ми!

На снимцима из Пакистана види се како поплаве носе читаве зграде, више од 1000 мртвих

За само 24 сата 119 Пакистанаца је страдало у поплавама које су погодиле ову земљу, чиме је број погинулих скочио на 1.033. Пакистан тражи међународну помоћ, а народ напушта домове тражећи суву земљу. Спасиоци се, у међувремену, довијају на различите начине како би спасли мештане.

Пакистански званичници саопштили су да су се претходним апелима за помоћ одазвали САД, Уједињено Краљевство и Уједињени Арапски Емирати, али истичу да им је потребно још средстава.

Грађанима погођеним поплавама преусмерена су средства из развојних пројеката, а премијер Шехбаз Шариф је објавио да ће 45 милиона долара бити подељено најугроженијима у провинцији Хајбер-Пахтунва. Наиме, 112 долара биће дато свакој породици у року од недељу дана.

Поплавама су погођена чак 33 милиона људи, готово 15 одсто популације ове земље.  

На северозападу земље хиљаде људи су побегле из својих домова након што су се реке излиле из корита изазивајући велике бујичне поплаве.

"Кућа коју смо годинама градили почела је да тоне пред нашим очима. Седели смо са стране и могли само да гледамо како наша кућа из снове тоне", прича Хунаид Кан.

Мухамед Фаред је гледао како му ћерку односи река: "Рекла ми је: Тата, идем да сакупим лишће за моју козу. Отишла је до обале реке и бујица ју је однела."

Репортер Би-Би-Сија навео је да тек треба да се утврде размере нанете штете, али да људи на терену кажу да је реч о највећој катастрофи коју су доживели. Иако поплаве нису реткост у Пакистану, они кажу да је овај пут било другачије и описују је као поплаву библијских размера.

Хиљаде кућа од блата су потонуле, а миљама се могу видети само врхови дрвећа. Тамо где се вода мало повукла, виде се и кровови кућа.

У неким селима људима је очајнички потребна храна, док су други добили житарице, али им је потребан новац. Деца су се заразила због прљаве воде. 

Дванаестогодишња девојчица је рекла да она и њена млађа сестра нису јеле цео дан. "Овде није стигла никаква храна, моја сестра је болесна, повраћала је, надам се да ће јој помоћи."

Волонтери користе оквире кревета како би спасавали мештане, а на снимциma који се деле на друштвеним мрежама види се како реке носе читаве зграде. 

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара