Читај ми!

Монсун прети да поплави трећину Пакистана

Пакистанска влада затражила је међународну помоћ у решавању ванредне ситуације изазване поплавама у којима је већ погинуло хиљаду људи. Монсун над Пакистаном прети да трећину те земље остави под водом.

Министар спољних послова Пакистана Билавал Буто-Зардари рекао је да би поплаве изазване  екстремним монсунским падавинама и топљењем глечера погоршале ионако тешку економску ситуацију Пакистана и да је земљи потребна финансијска помоћ.

"Нисам видео уништење оваквог обима, веома ми је тешко да га опишем речима... У будућности, очекивао бих не само од Међународног монетарног фонда већ и од међународне заједнице и међународних агенција да заиста схвате ниво разарања", рекао је пакистански министар.

Пакистан се и без поплава суочава са високом инфлацијом и депрецијацијом националне валуте и нада да ће ванредна ситуација због поплава убедити одбор ММФ-а ове недеље да ослободи 1,2 милијарде долара као део седме и осме транше пакета помоћи Пакистану.

Прва страна помоћ почела је да стиже у Пакистан у понедељак летовима из Турске и УАЕ – што је почетак међународне помоћи за ублажавање катастрофе која је погодила око 33 милиона људи и оставила делове земље поплављеним.

Најмање 1.061 особа је погинула у поплавама и тај број ће још расти, а многе заједнице у планинским северним регионима одсечене су бујичним рекама које су однеле и путеве и мостове.

Званичници упозоравају да би једна трећина Пакистана могла бити под водом до повлачења овогодишњег "монсуна монструма".

Шери Рехман, пакистанска сенаторка и савезна министарка за климатске промене, рекла је да та земља доживљава „озбиљну климатску катастрофу, једну од најтежих у деценији".

Због загревања глечери у планинском северном региону Пакистана се брже топе, што је додатно појачало падавине и поплаве. Пакистан има 7.532 глечера, више него било где ван поларних региона.

То чини Пакистан једном од земаља које су најизложеније временским екстремима везаним за климатске промене, због чега су чести таласи суша и поплава.

Сезона монсуна без преседана погодила је све четири провинције у земљи. Готово 300.000 домова је уништено, бројни путеви су постали непроходни, а нестанци струје су распрострањени, што погађа више од 33 милиона људи – сваког седмог Пакистанца.

Влада је распоредила војнике да помогну цивилним властима у операцијама спасавања и помоћи широм земље.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара