Читај ми!

Британија паралисана штрајковима, влада прибегава "тачеризму"

Енглеска Централна банка подигла је каматне стопе девети пут ове године на највиши ниво у последњих 14 година. Плате одавно не прате трошкове живота. Зато су на улицама милиони запослених у Британији.

Децембар 2022. године остаће запамћен као месец штрајкова у Британији. Јавни сектор је на ногама. Би-Би-Си дневно објављује распоред обустава рада. Са радних места до сада су ишетали железничари, возачи аутобуса, поштари, државни службеници, радници на аеродромима и ауто-путевима, цариници и, први пут, медицинске сестре.

Окупљени штрајкачи истичу да немају другог избора.

"Било ми је мука и била сам нервозна што нећу доћи на посао и нећу моћи да се нађем пацијентима и колегама", рекла је једна медицинска сестра.

Радна места у четвртак је напустила армија од сто хиљада медицинских сестара. Отказано је 70.000 прегледа, медицинских интервенција и операција. Но, влада не попушта.

"Они одбијају да преговарају са мном. Уведу ме у собу, кажу ми да могу да причам о свему, осим о платама. Они су свели рачуне, не дају ни пенија. Просто се ишетају и окрећу леђа нашој професији", истиче директорка Краљевског колеџа за медицинске сестре Пат Кален.

Британски министар здравља Стивен Баркли наглашава да су медицинске сестре прошле године једине у јавном сектору добиле повишицу од три одсто. "Њихови захтеви морају да буду у равнотежи са целокупном економском сликом. Захтев за повећање плата од 19 одсто, једноставно није економски изводљив", додаје Баркли.

Преговори синдиката железничара и владе трају месецима без резултата. Ове недеље је штрајковало 40.000 радника, чак 14 железничких фирми. Министри их оптужују да уцењују владу и грађане пред божићне празнике.

Грађани се жале да због штрајка сатима касне на посао.

Влада је по хитном поступку донела закон, којим се фирмама олакшава запошљавање тзв. штрајкбрехера. За сада Риши Сунак, као некада Маргарет Тачер, не попушта под притиском радника.  

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво