Читај ми!

Француска и Британија удружују снаге како би зауставиле илегалне преласке преко Ламанша

Уједињено Краљевство и Француска су потписали споразум захваљујући којем би требало да значајно смање број илегалних прелазака преко Ламанша. Само ове године 40.000 малих чамаца је стигло на британску обалу. Биће формирана и нова радна група која ће се фокусирати на заустављање пораста броја миграната из Албаније.

Британски премијер Риши Сунак поздравио је споразум који је Лондон потписао са Паризом, вредан 72 милиона евра, а на основу којег ће се Британци први пут придружити операцијама у Француској како би се зауставили неовлашћени прелази преко Ламанша.

Споразум су у понедељак ујутро финализирали министарка унутрашњих послова Суела Брејверман и њен француски колега Жералд Дарманин.

Једногодишњи споразум је потписан дан након што је број долазака гуменим чамцима у Велику Британију из Француске премашио рекордних 40.000 у овој години.

На основу овог споразума, број француских официра који патролирају обалом повећаће се са 200 на 300, британско особље радиће у француском контролном систему, Лондон ће Паризу плаћати 63 милиона фунти годишње, а подразумева и улагање у надзорне камере, тимове са псима специјализованим за откривање, дронове и опрему за ноћно осматрање.

Министар за имиграцију Роберт Џенрик најавио је у недељу да ће се у напуштеним камповима и студентском смештају смештати мигранти док се њихови захтеви за азил обрађују, како би се зауставило коришћење хотела по цени од око седам милиона фунти дневно.

Очекује се да ће план од 10 тачака за решавање овог питања укључити и брзи повратак албанских миграната, који чине све већи део оних који долазе чамцима, и ревизију модерних закона о ропству према којима многи пристигли траже заштиту.

Према новом споразуму са Паризом, Француска се обавезала да ће повећати број полицајаца који патролирају плажама на обали Нормандије за 40 одсто у нади да ће открити и ометати укрцавање миграната. У томе би требало да им помогну дронови и опрема за ноћно осматрање.

Француска ће улагати у центре за прихват миграната чија су путовања у Велику Британију спречена, како би се зауставили поновни покушаји да пођу на опасан пут преко Ламанша.

Званичници граничних снага Велике Британије биће први пут смештени у француске контролне центре како би посматрали операције и делили са њима обавештајне податке.

У међувремену, безбедност око лука ће бити побољшана, са више камера, опреме за надзор и тимова паса за откривање.

Биће формирана и нова радна група која ће се фокусирати на заустављање недавног пораста броја албанских држављана који користе илегалне миграционе руте за прелазак у Западну Европу и Велику Британију.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво