Читај ми!

Велика Британија, албански захтеви за азил по хитном поступку – убрзано депортовање одбијених

Премијер Риши Сунак намерава да ускоро о променама у имиграционој политици разговара са француским председником Емануелом Макроном.

Дебата око британске имиграционе политике ушла је у немирне воде изјавом министарке унутрашњих послова Суеле Брејверман да "народ Британије заслужује да зна која странка се бори против инвазије јужне обале, а која то не чини".

Министарка је истом приликом рекла посланицима Доњег дома парламента да је имиграциони систем нефункционалан, те да је усељавање измакло контроли.

Суела Брејверман прецизира да је само ове године Ламанш илегално прешло око 40 хиљада људи.

Само њихов смештај по хотелима широм земље дневно пореске обвезнике кошта 6,8 милиона фунти.

Већина илегалних имиграната у Британију стиже из Албаније

Британски министар за имиграције Роберт Џенрик објашњава да четири петине миграната потичу из Албаније, коју министарство унутрашњих послова сматра"безбедном земљом".

То значи да Лондон не сматра да су политички и економски услови у Албанији такви да би грађани те земље тражили азил у другој земљи.

Поређења ради, пре две године у јеку пандемије, опасан пут преко мора прешло је само педесет миграната из Албаније.

Прошле године тај број је био шеснаест пута већи – 800 Албанаца морем је дошло до Британских острва.

Ове године број прелазака је петнаест пута већи него прошле. Процењује се да је у Британију у 2022. години стигло дванаест хиљада албанских миграната. Пет шестина су одрасли мушкарци без породице.

Прошле недеље, командат јединице за борбу са претњама безбедности на Ламаншу Ден О'Махони рекао је парламентарном комитету за унутрашње послове да "разлоге за експоненцијални скок албанских миграната треба тражити у чињеници да су албанске криминалне банде нашле упориште у северној Француској".

Према подацима британске Националне агенције за борбу против криминала, албанска мафија организовала је масовно и стратешко узгајање канабиса у Уједињеном Краљевству.

Поред тога, наводи агенција, албански криминалци у Британији узимају лавовски део профита о трговине кокаином, која годишње доноси пет милијарди фунти профита.

Прошле године британско министарство унутрашњих послова покренуло је посебан програм за превенцију како би се спречило да се албански тинејџери, који одрастају у Британији, придруже постојећим албанским бандама трговаца људима или кокаином.

Албанци чине и највећу етничку групу странаца у британским затворима. Процењује се да је 10 одсто затвореника у 1500 затвора у Уједињеном Краљевству албанске националности.

Шта после искрцавања?

Већина миграната из Албаније уопште не тражи азил по доласку у Уједињено Краљевство.

Они се једноставно утопе у масу и раде "на црно".

Оно, који затраже азил, углавном тврде да су жртве трговине људима и позивају се на Закон о модерном ропству из 2015. године.

Албанци су највећа етничка група, која у Британији тражи азил по овом основу.

Само до јуна ове године азил је затражило 7.267 Албанаца. Нешто више од пола захтева буде и одобрено. Четрнаест одсто захтева подносе мушкарци без породице.

Повратак кући

Албанци представљају и највећу етничку групу, чије припаднике Британија враћа кући.

У првој половини ове године, у Албанију је враћено 440 особа, махом мушкараца.

Прошле године, министри унутрашњих послова Албаније и Британије постигли су билатерални споразум, којим је процедура репатријације убрзана за оне, којима је захтев за азилом одбијен.

Разлози за напуштање Албаније

Ако је веровати истраживањима Галупа, шездесет одсто популације Албаније жели да напусти земљу три деценије после пада диктатуре Енвера Хоџе.

Као разлоге, грађани Албаније наводе корупцију, мале плате и лоше услове за рад.

Ако рачунамо у фунтама, средњи годишњи приход по домаћинству у Албанији износи 1.997 фунти.

У Британији је он, према статистикама старим две године, био 30.500 фунти.

Шта даље?

Премијер Риши Сунак намерава да ускоро о променама у имиграционој политици разговара са француским председником Емануелом Макроном.

Министарство унутрашњих послова у међувремену планира да уведе хитан поступак за разматрање албанских захтева за азил и убрза репатријацију оних, који буду одбијени.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво