Читај ми!

ЕУ: Усвојена нова правила за смањење гасова стаклене баште

Циљ постигнутог споразума је смањење емисије гасова стаклене баште на нивоу ЕУ од 40 одсто. То укључује друмски и домаћи поморски саобраћај, грађевинарство, пољопривреду, отпад и мале индустрије.

Савет ЕУ и Европски парламент постигли су привремени политички споразум о чвршћим циљевима смањења емисија гасова за државе чланице, у оквиру такозване уредбе о подели напора.

Циљ споразума је смањење емисије гасова стаклене баште на нивоу ЕУ од 40 одсто, у поређењу са 2005. годином, за секторе који нису обухваћени системом ЕУ за трговину емисијама.

То укључује друмски и домаћи поморски саобраћај, грађевинарство, пољопривреду, отпад и мале индустрије.

Они су колективно одговорни за око 60 одсто емисија гасова стаклене баште у ЕУ.

Председаваући Савета ЕУ, чешки министар животне средине Маријан Јуречка изјавио је да му је драго што је постигнут брзи договор баш у време одржавања COP 27.

"То ће омогућити да ЕУ покаже свету да је озбиљна у намери да смањи емисије, у складу са својим обавезама из Париског споразума о климатским променама у оквиру сигурних нивоа. Наша је одговорност да сачувамо нашу планету за све будуће генерације", каже министар.

Јуречка наводи да договор узима у обзир могуће непредвиђене догађаје који утичу на емисије.

"У том случају, Савет ЕУ и Европски парламент могу ажурирати линеарне путање емисије за сваку државу чланицу до 2025. године", рекао је он.

Споразум омогућава државама чланицама да „позајмљују" алокације емисија и да купују и продају алокације емисија између себе, али ово ће бити ограничено на 10 одсто њихових годишњих алокација емисија за период од 2021. године до 2025. године и 15 одсто за период од 2026. до 2030. године.

Европска комисија ће, такође, објавити акције које су државе чланице предузеле у смањењу емисије гасова у покушају да обезбеди транспарентност.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара