Читај ми!

Лиз Трас – борба за ваздух и полукружно скретање у пуној брзини

Британска премијерка Лиз Трас "отпустила" је министра финансија Квасија Квартенга и укинула делове економског пакета у, како медији наводе, "очајничком покушају" да остане на власти и "преживи" политичка превирања у земљи. На краткој конференцији за штампу Трасова је навела да су делови мини-буџета њене владе "отишли даље и брже него што су тржишта очекивала". Лиз Трас је на власти 37 дана.

Лиз Трас је на конференцији за новинаре изјавила да морају да "реагују сада како би уверили тржиште у фискалну дисциплину".

"Зато сам одлучила да задржим повећање пореза на добит предузећа који је планирала претходна власт. Тако ће се прикупити 18 милијарди фунти годишње", изјавила је Трасова.

Британска премијерка је конференцију за штампу почела признањем да је била амбициозна у вези са растом и да је њено уверење у вези са тим укорењено у њеним личним искуствима, јер, како каже, зна како је "одрастати негде где не осећају добробити раста".

"Видела сам шта то значи. И нисам спремна да то прихватим за нашу земљу. Желим земљу у којој људи могу да добију добре послове, отварају нова предузећа и породице могу да приуште још бољи живот", нагласила је Трасова.

Наглашава, ипак, да је ситуација тешка.

"Желим да будем искрена, ово је тешко. Али пребродићемо ову олују и обезбедићемо снажан и одржив раст који може да трансформише просперитет наше земље за генерације које долазе", нагласила је Трасова. 

О одласку Квартенга и останку на власти

Лиз Трас је истакла да јој је "невероватно жао" због одласка Квасија Квартенга са места министра финансија, описујући га као "великог пријатеља" који дели њену "визију да ову земљу постави на пут раста".

Потврдила је да је тражила од Џеремија Ханта да га замени на месту новог министра финансија.

Хант је "један од најискуснијих и најцењенијих министара и парламентараца", каже Трасова.

Према њеним речима, Хант дели њена уверења и амбиције.

"Средњорочни фискални план ће доставити крајем овог месеца. Он ће видети кроз подршку коју пружамо да помогнемо породицама и предузећима, укључујући нашу гаранцију за цене енергије", истакла је британска премијерка.

Упитана да ли и даље сматра да би требало да остане на власти, Трасова је изјавила да је "апсолутно решена" да види оно што је обећала када је постала премијерка.

Напомиње да је њен приоритет да обезбеди економску стабилност која је потребна земљи.

Централна банка престаје са откупом обвезница како би заштитила пензионе фондове. Каматна стопа могла би да скочи и осми пут ове године. Фунта се скоро изједначила са доларом. Народ тражи изборе и то одмах.

Откако је влада објавила спорни буџет (U-turn, полукружно скретање) и смањење пореза у вредности од 45 милијарди фунти за које нема покриће, централна банка почела је ванредни откуп државних обвезница.

Заокрет премијерке Лиз Трас у погледу пореза на корпорације значи да ће он порасти са 19 на 25 одсто следећег априла – потез који би државној каси требало да дода око 18 милијарди фунти годишње пореских прихода.

Порез на добит плаћају британске компаније и стране компаније са канцеларијама у Британији.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво