Читај ми!

Оставка министра финансија Велике Британије: Тражили сте и одлазим

Британска премијерка Лиз Трас отпустила је у петак министра финансија Квасија Квартенга, мало пре него што се очекује да ће укинути делове њиховог економског пакета у покушају да преживи политичка превирања која захватају земљу.

Квартенг је рекао да је поднео оставку на захтев Трасове након што се преко ноћи вратио у Лондон са састанака ММФ-а у Вашингтону.

"Тражили сте од мене да одступим као министар финансија. Прихватио сам", наводи се у писму о оставци упућеној премијерки Лиз Трас, које је Квартенг објавио на Твитеру.

Даунинг стрит је званично потврдио да је Џереми Хант постављен за министра финансија.

Током трке за лидера торијеваца, Хант се изјаснио да би био следећи на челу странке, али пошто није добио довољну подршку колега посланика, подржао је кандидатуру Ришија Сунака.

Хант ће бити четврти министар финансија ове године.

Квартенг је други министар финансија Велике Британије са најкраћим стажом у историји.

Најкраћи мандат имао је Ијан Меклеод који је умро од срчаног удара 30 дана након што је преузео посао 1970. године.

Од 2019. Велика Британија је имала четири министра финансија, укључујући Надима Захавија који је на том месту био 63 дана током краткотрајне реконструкције за време владе Бориса Џонсона, и Саида Џавида који је служио 204 дана – четврти најкраћи мандат од Другог светског рата.

Лиз Трас је на власти тек 37 дана.

Нова британска влада и њен шокантни мини-буџет гурнули су земљу у двонедељни економски хаос. Резултат су двоцифрена инфлација, рекордне каматне стопе, пад фунте и потпуна економска неизвесност.

Централна банка престаје са откупом обвезница како би заштитила пензионе фондове. Каматна стопа могла би да скочи и осми пут ове године. Фунта се скоро изједначила са доларом. Народ тражи изборе, и то одмах.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво