Читај ми!

Десничари у Шведској се договорили – парламент у понедељак о новој влади

Након више од месец дана од избора, странке десничарског блока постигле су договор о формирању нове владе Шведске. Мандатар Улф Кристерсон саопштио је да ће мањинску владу чинити Модерати, које он предводи, као и Демохришћани и Либерали, док ће Шведске демократе блиско сарађивати са владајућом коалицијом. Парламент ће се у понедељак изјаснити о новом премијеру.

Десничарски блок представио је у Стокхолму договор о саставу нове шведске владе. Мандатар и лидер Модерата Улф Кристерсон рекао је да ће коалициону мањинску владу чинити три партије – Модерати, Демохришћани и Либерали, док ће Шведске демократе, најјача странка блока, бити близак партнер новој влади.

Како је навео, нови споразум обухвата седам заједничких пројеката, али и буџетску сарадњу.

"Договорили смо споразум за који сматрамо да је добар за Шведску. Шведска има озбиљне проблеме. Имамо криминал, имиграцију, енергетску политику, редове за бригу, неред у школама и забринутост за економију земље. Све то у можда најопаснијем времену за Шведску од Другог светског рата", истакао је Кристерсон на конференцији за медије. 

Јими Окесон, председник Шведских демократа, који ће подржавати мањинску владу, рекао је да је желео да види већинску владу у којој би се налазила и његова странка.

"Сада када нисмо део тога, за нас је изузетно важно да добијемо суштински политички договор", навео је Окесон.

Напоменуо је да су, иако нису у влади, у великој мери утицали на коначну верзију коалиционог споразума.

Договором је предвиђено да Шведске демократе имају и посебну канцеларију за сарадњу са Кристерсоновим кабинетом.

Парламент се у понедељак изјашњава о новом премијеру 

Након што је у среду добио још два дана за подношење извештаја о већини, Кристерсон се данас састао са председником парламента Андреасом Норленом како би га обавестио да има подршку парламентарне већине.

Норлен је након састанка потврдио да предлаже Кристерсона за премијера, а да ће се парламент о његовом именовању изјаснити у понедељак.

Парламентарни систем у Шведској омогућава да се формира мањинска влада, тако што je за избор владе довољно да против не гласа више од 175 посланика, односно већина у парламенту.

Након данашњег договора, извесно је да ће Кристерсон бити изабран, пошто левичарски блок има 173 мандата, а Шведске демократе ће подржати избор десничарске мањинске владе.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво