Читај ми!

Још 48 сати за формирање шведске владе, мандатар Кристерсон подноси извештај у петак

Мандатар за састав нове шведске владе Улф Кристерсон добио је још два дана за подношење коначног извештаја председнику парламента о потребној подршци парламентарне већине. Одлагање одлуке о формирању владе наишло је на оштре критике опозиције.

Председник шведског парламента, Риксдага, Андреас Норлен дао је мандатару и лидеру Модерата Улфу Кристерсону још два дана за подношење коначног извештаја о томе има ли подршку парламентарне већине за формирање нове шведске владе.

"Током нашег састанка обавештен сам да испитивање о парламентарној већини напредује, али да је потребно још неко време. Желео сам да Шведска што пре добије нову владу, али у исто време не треба ништа форсирати. На исти начин на који је Стефан Левен добио продужење за два дана у јануару 2019. пре његовог коначног извештаја, сада сам дао Улфу Кристерсону још два дана", рекао је Норлен након састанка.

Мандатар Кристерсон је медијима након састанка рекао да је одлагање затражио пошто је остало да се договоре још неки детаљи, не наводећи које би странке могле да се нађу у новој влади, као ни о којим је детаљима реч.

"Спремам се за гласање о избору премијера у понедељак у Риксдагу", поручио је Кристерсон и додао да су странке деснице сагласне око најважнијих питања. 

Без обзира на то што се, због порука које су лидери странака десничарског блока слали током предизборне кампање, очекивало да ће успостављање новог кабинета тећи без већих проблема, чини се да су размирице између Шведских демократа и Либерала нешто што ни Кристерсон не може да превазиђе.

Наиме, Либерали очекују да буду у влади, али су након избора одржаних 11. септембра поручили да не желе у кабинет са Шведским демократама, који су постали друга највећа парламентарна странка. 

Оштре критике левичарског блока због одлагања 

Одлагање подношења коначног извештаја наишло је на оштре критике опозиције. Премијерка у техничком мандату и лидерка Социјалдемократа, који су остали најјача снага у Риксдагу, Магдалена Андерсон оценила је да ће Шведска добити владу која ће енергију посветити унутрашњим проблемима уместо да решава проблеме државе.

"Оно што смо видели су четири неплодне недеље које су поставиле темељ за четири неплодне године. Изгледа да ће Шведска добити владу која ће енергију посветити унутрашњим проблемима уместо да решава проблеме Шведске, рекла је Андерсонова.

Додала је да се чини да Улф Кристерсон није схватио колико су људи у његовом тиму дубоко подељени. 

"Ако сте шведском народу пре избора рекли да се слажете, онда имате одговорност да то урадите након избора", поручила је Магдалена Андерсон.

Сличне поруке су послали и остали лидери странака левичарског блока.

Може ли нова влада да испуни предизборна обећања 

После избора 2018. године било је потребно више од 130 дана за формирање владе.

Иако се не очекује да ће овог пута формирање трајати толико дуго, притисак на Кристерсона расте, како због раста инфлације и подизања каматних стопа, тако и због раста цена енергената који изазива страх код Швеђана уочи зиме, али и због безбедносне ситуације у Балтичком мору и сумње на саботажу гасовода Северни ток.

Кристерсон је током кампање обећао гласачима да ће до 1. новембра бити спреман модел за ограничење цене електричне енергије, али сада није сигурно да ли ће успети то да испуни, пошто је прошла готово половина октобра, а нове владе још нема.

Парламентарни систем у Шведској омогућава да се формира мањинска влада, тако што je за избор владе довољно да против не гласа више од 175 посланика, односно већина у парламенту. Тако је Магдалена Андерсон прошле године два пута изабрана за премијерку - за је гласало 117 посланика, против 174, док је уздржано било 57 од 349 чланова шведског Риксдага. 

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара