Читај ми!

Ускоро поринуће највећег кинеског носача авиона, првог који ће имати електромагнетни катапулт

Медији у Источној Азији најављују да ће нови кинески носач авиона, трећи и највећи до сада, вероватно бити положен у воду овог месеца. Мада то још не значи увођење у оперативну употребу, јасно је да предстојеће формирање морнаричке борбене групе око тог носача може бити од виталног значаја у случају евентуалног оружаног сукоба око Тајвана.

Медији у Источној Азији најављују да би већ у току овог месеца могао да буде поринут нови кинески носач авиона, трећи брод те врсте у саставу оружаних снага Народне Републике Кине. 

Он је заправо требало да већ буде положен у воду раније ове недеље, али је тај догађај одложен због, верује се, проблема које је изазвало затварање града Шангаја услед ширења новог коронавируса. 

Поменути носач је важна вест јер се, у контексту украјинске кризе и чињенице да политички естаблишменти и медији у земљама региона које су блиске САД последњих месеци настоје да (у Пекингу би рекли: без основа) алармирају своју јавност да би Кина слично Русији могла да се одлучи да ускоро војним путем реши питање своје одбегле провинције Тајвана, доживљава као велико војно појачање које би могло бити пресудно у евентуалном будућем сукобу око тог острва са 23.000.000 становника. 

Најмногољуднија земља света последњих двадесетак година систематски ради на јачању морнарице и пре две године је престигла Сједињене Државе по броју пловила у употреби, али још далеко заостаје за највећом економијом планете по снази и оперативној способности морнарице.

Нарочито је разлика видна када су у питању активни носачи, којих Америка има једанаест.

У бродоградилишту у Шангају, где се обављају радови на сувом на новом носачу, другом таквом пловилу које се производи у Кини, посао се приводи крају, те се очекује скоро поринуће.

То, наравно, још не значи увођење брода у службу, јер је обично потребно још годину и по дана да се обаве радови на постављању опреме и изврше сви потребни тестови на мору пре него што гигантско пловило почне да обавља своје дужности, али јесте значајан догађај који убрзава и низ других поступака и процеса, као што су обука и рад на формирању борбене групе чија ће окосница бити носач.

Океанска неман  

Нови кинески носач авиона, на основу сателитских снимака процењују западни извори, биће дуг 320 метара и истискивати близу 100.000 тона воде.

Он ће бити опремљен електромагнетним катапултом за лансирање летелица, што значи да ће полетно-слетна стаза бити краћа, што ће пак дати више простора за смештај летелица на палуби. 

То ће бити највећи носач у саставу кинеске морнарице и први са катапултом, будући да постојећа пловила тог типа у наоружању Народне Републике, "Лиаонинг" и Шандонг", имају "одскочну даску" – нагоре закривљену писту која даје већи ваздушни потисак крилима авиона који узлећу без помоћи лансирног уређаја.

Трећи носач авиона, када уђе у употребу, умногоме ће допринети снази и способности кинеске морнарице, оцењују аналитичари у источној Азији, пре свега због тога што ће јој омогућити да непрекидно има бар има једну борбену групу на дежурству на мору.

Наиме, захваљујући њему, Кинези ће имати простора да, док је један носач на оправци, одржавању и снабдевању, а други, рецимо, врши обуку морнара и пилота, имају трећи на активној дужности, потпуно спреман за борбене операције. 

Још важније, са три борбене групе оформљене око носача кинеска морнарица ће моћи да покрива шире пространство, односно, истовремено пројектује своју моћ на неколико мора. 

Присуство трећег носача нарочито би дошло до изражаја у случају окршаја око Тајвана, јер би омогућило опкољавање, односно, прилаз том острву и "са леђа", са истока. 

Деценијске аспирације

Кинеска држава и оружане снаге улажу новчана средства и труд још од деведесетих година прошлог века како би овладали знањима потребним да се пројектује и изгради такав дивовски брод, који носи и по више од пет хиљада чланова посаде.

Кинези су, наиме, откупили чак три ислужена и један недовршени носач авиона, три совјетске производње и један британске, набављен од Аустралије.

Један од совјетских, "Варјаг", дотегљен је из Украјине, обновљен и довршен, те укључен у кинеску флоту под именом "Лиаонинг" 2012. године.

На њему су стационирани борбени авиони "Шенјанг Ј-15", кинеске производње, који су направљени по угледу на руске морнаричке летелице "Сухој СУ-33", као и хеликоптери за извиђање, спасавање и борбу против подморница.

Очекује се да ће Кина до краја ове деценије у употребу увести још два носача авиона, који ће, за разлику од садашњих, вероватно бити на нуклеарни погон.

Хонконшки лист Саут Чајна морнинг пост тако јавља да постоје индиције да је већ почела обука пилота за четврти кинески носач. 

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара