Читај ми!

Порука Немачке и Француске Приштини: За чланство у СЕ потребни конкретни кораци

Из амбасада Немачке И Француске у Приштини поручили су да су за пријем у Савет Европе, влади Аљбина Куртија потребни “други конкретни кораци ка успостављању Заједнице општина са српском већином”.

Квинта и други су у континуитету говорили да очекују да Приштина направи опипљиве кораке ка успостављању Заједнице општина са српском већином како би обезбедила потребну двотрећинску већину у Комитету министара, не би ли апликација за чланство била успешна.

"Према нашем мишљењу, такав корак би био да се нацрт статута Заједнице упути Уставном суду”, пренели су став немачке амбасаде медији у Приштини.

Подсећају да је немачки амбасадор рекао у својој објави на Твитеру после гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе да "Косово мора да уради велики посао“.

“Ово се још није догодило. Сада је на премијеру Куртију и његовој Влади да убеде државе чланице другим средствима, односно другим конкретним корацима ка успостављању Заједнице општина са српском већином, за коју се Приштина обавезала да ће основати и која је међународна обавеза“, саопштено је из немачке амбасаде.

А из амбасаде Француске у Приштини саопштено је да би слање нацрта статута ЕУ за Заједницу општина са српском већином Уставном суду обезбедило подршку за чланство у Савету Европе.

"Слање нацрта статута Асоцијације на оцену Уставном суду помињано је као један од јасних корака које Приштина треба да предузме да би обезбедило подршку у Савету Европе, али је премијер Курти рекао да није добио тај план одвојено од пакета. Слање нацрта статута на оцену Уставном суду био би добродошао корак да се обезбеди подршка за чланство у Савету Европе“, саопштила је амбасада Француске

Такође је саопштено да нацрт статута који је сачинила ЕУ "има пуну подршку држава чланица које подржавају дијалог уз посредовање ЕУ“.

Он нуди најбољу и једину основу до сада за оснивање Заједнице општина са српском већином“, напомиње се у саопштењу.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара