Читај ми!

Пастор: СВМ ће у Влади Србије имати осам државних секретара

Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор рекао је да ће та странка у Влади Србије имати осам државних секретара, да је кандидате већ одобрио савет странке и да се очекује да у наредних недељу-две буду именовани на новим позицијама.

 "Са Милошем Вучевићем, тада још у функцији мандатара нове владе и председником Српске напредне странке (СНС) договорено је да ће СВМ имати осам државних секретара", рекао је Пастор за Панон РТВ.

Пастор је подсетио да су након избора владе 2. маја, у Србији били нерадни дани, тако да се очекује да Влада нове државне секретаре именује у наредних недељу или две дана и додао да се Савет странке већ сагласило са предложеним кандидатима за државне секретаре.

"Имамо три нова државна секретара, два због одласка пређашњих на нову дужност, а једног због промене министарства", рекао је Пастор.

Пастор је навео да ће у Министарству просвете државни секретар бити Анико Јерас, уместо Анамарије Вичек која би наредних недеља требала да постане посланица у Европском парламенту.

"У Министарству за јавна улагања у претходном мандату био је Данијел Ђивановић, који је сада председник суботичке организације СВМ-а и други на листи за локалне изборе, што значи да ће након избора имати неку функцију у локалној самоуправи, и на његово место ће доћи Игор Башнец, новосадски правник, који је био активни чинилац новосадске политике", рекао је Пастор.

Како је рекао, Министарство за јавна улагања води Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, из чега се, како каже може закључи да ће то бити важно министарство, а Игор Башнец ће имати задатак да обезбеди подршку за што више војвођанских развојних пројеката.

"До сада нисмо имали државног секретара у Министарству привреде, а сматрали смо да је важно да и ту имамо државног секретара из разлога што Министарство привреде расписује велики број конкурса на којима војвођанска мађарска предузећа нису била довољно успешна, што је разумљиво јер није било особе која би о томе водила рачуна. Ускоро ће на том месту државни секретар бити Андреа Хорват Кираљ, предузетница из Аде", рекао је Пастор.

Он је нагласио да је у случају нових државних секретара реч о стручним људима са великим искуством, а да је посебно задовољан јер није било потребе за сменом или повлачењем било кога из претходног сазива, што је доказ да су добро радили.

Пастор је нагласио да је са изабраним члановима Владе имао добру сарадњу, али и са самим премијером Вучевићем, док је у три мандата био градоначелник Новог Сада.

Истакао је да ће државни секретари из редова СВМ-а радити на остваривању интереса и потреба војвођанских Мађара, али да ће поштовање заслужити уколико су једнако предани и на другим пољима.

Говорећи о покрајинском нивоу Пастор је најавио да ће сутра бити формирана Покрајинска влада и да ће СВМ задржати позиције које је имао у претходном мандату и да ће и у будуће,као и претходних двадесет година имати секретара за образовање, прописе, јавну управу, националне мањине и националне заједнице.

"До сада је ту позицију упражњавао Жолт Сакал, који одлази за заменика генералног секретара Скуптшине Покрајине, те ће сада на том месту бити Роберт Отот", рекао је Пастор.

Када су у питању локални избори СВМ излази на изборе у 23 локалне самоуправе, од тога је у 22 већ предао изборну листу, док се очекује да ће вечерас предати и своју листу у Панчеву.

Пастор је рекао да је СВМ у три општине, Сенти, Кањижи и Бачкој Тополи, где имају председнике општине, први на изборној листи и нагласио да верује да ће у овим местима и задржати власт.

Очекују да ће СВМ ојачати и проширити своје присуство у власти и у другим срединама, али пре свега у Суботици, Ади, Бечеју, Малом Иђошу.

"Потпуно је јасно да ће и у будућем периоду СВМ и СНС водити Суботицу, то је и природно да у овако вишенационалном граду и у руководству града представнике имају и Срби и Мађари. То, која странка ће предложити градоначелника зависиће ће од одлуке грађана", рекао је Пастор.

Он је додао да ће уколико СНС победи, СВМ учинити све, као и у досадашњем мандату, да њени приоритети добију што већи значај.

"Грађани ипак, треба да знају да се заиста много може учинити, не само у односу на Суботицу, већ у свим локалним самоуправама, уколико СВМ има позицију градоначелника, јер је његова реч увек последња, његова улога је одлучујућа", рекао је председник СВМ-а.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара