Солидарност - средиште 71. комеморације у Маутхаузену 

Овогодишња, 71. комеморација поводом ослобађања озлоглашеног концентрационог логора Маутхаузен била је у знаку захтева за међународну солидарност. Око 6.000 људи из целог света присуствовало је свечаности којом се присећа на жртве и ослобађање логора Маутхаузен.

Председавајући Комитета Маутхаузен Аустрија Вили Мерњи подсетио је да је у овом логору солидарност била важна за преживљавање, на пример кроз бригу о болесним логорашима, али и у разоткривању нацистичких доушника.

"Преживели су нам показали шта може да значи солидарност. Морали би се постидети ако би тим људима рекли да то данас није могуће"“, нагласио је Мерњи.

Мерњи је, с тим у вези, затражио праву међународну солидарност за људе који од рата беже у Европу, додајући да су европске владе тренутно само солидарне у одвраћању погледа.

Овогодишња церемонија била је нешто другачија него протеклих година, и све делегације удружења логораша из више земаља света, међу којима и удружење из Србије, окупиле су се на главном „тргу за апел“, уместо да дефилују једна за другом, те су исти трг напустили заједно, у симболичном чину подсећања на ослобађање логора.

Међу говорницима, испред удружења бивших логораша Маутхаузен из Београда, била је Тамара Ћитић.

И у овом акту они су указали на страшне судбине избеглица, пошто су учесници носили летке у знак сећања на мигранте који су се удавили у мору у покушају да се домогну Европе.

Званичну Аустрију су на церемонији представљали председник Хајнц Фишер, министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, одбране Ханс Петер Доскоцил, правде Волфганг Брандштетер и социјалних питања Алојз Штегер.

Српска делегација, представници амбасаде Србије у Аустрији, као и српских клубова и удружења положили су венац на споменик југословенским жртвама.

У име бивших затвореника говорио је Милан Ковљанин, испред амбасаде Србије у Бечу министар саветник Горан Брадић, као и државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Драган Поповић.

"„Вечита је борба добра и зла. Није фашизам побеђен, само је поражен 1945. године. Сведоци смо ових дана управо овде у Аустрије, да му се даје почаст, док ми обележавамо победу борбе против тог истог фашизма. Забринути смо, али верујемо да Европа види шта се дешава. Верујемо да ће разум превладати"“, поручио је Поповић.

После завршетка церемонија обележавања почасти нашим жртвама, кренуло се на полагање венаца и цвећа на споменике других држава, као и на спомен плочу нашим земљацима који су оставили кости на овом злогасном месту поред Дунава.

Иначе, делегација из Србије дан пре Маутхаузена је положила венац и цвеће на помоћне споменик у логорима Ебензе и Гузен, као и у Ашаху.

Одата је почаст и српским војницима и заробљеницима који су настрадали у току Првог светског рата а сахрањени су на италијанском војном горбљу у Рајфендорфу код Маутхазена - њима у част гради се спомен капела.

На маргинама комеморације у Маутхаузену представљена је „Књига сећања“, штампана на немачком и енглеском, а у интернет издању је објављена на 14 језика.

Уз спискове, у посебном тому биће објављене биографије 300 логораша који су умрли у Маутхаузену или логорима, који су били у његовом саставу, а међу којима ће бити и Срба.

У делу од три тома реконструисан је идентитет 84.270 жртава.

У Маутхаузену и његових 49 спољних логора било је интернирано око 200.000 људи, а најмање 90.000 је убијено или је умрло у њему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара