Крстарица "Москва" и С-400 штите руске авионе у Сирији

Русија је послала крстарицу "Москва" у приобално подручје сиријске провинције Латакија и спремна је да ракетама земља–ваздух дугог домета обори све мете из ваздуха које прете њеној бази на том подручју, саопштило је руско Министарство одбране.

Након обарања руског авиона Су-24 у Сирији, Министарство одбране Русије је донело одлуку да пружи додатну помоћ Војно-космичким снагама Русије, а осим крстарице "Москва" у наредним данима у руској бази Хмејмим, биће распоређен ПВО систем С-400.

"Упозоравамо да ће сви циљеви који за нас представљају потенцијалну опасност бити уништени", рекао је начелник Главне оперативне управе Генералштаба Русије Сергеј Рудској, пренео је Спутњик.

Крстарица "Москва" је ратни брод тежине 11.500 тона и дужине 186 метара, окосница руске Црноморске флоте.

Поред противбродских ракета, противподморничких пројектила и торпеда, крстарица "Москва" опремљена је са 64 ракете система "Форт", који је поморски пандан систему С-300, јавља Раша тудеј.

Ракете могу да погоде мете до 150 километара, што је довољно да покрије читаву јужну Турску од Латакије.

Портпарол Пентагона Тим Кук изјавио је да размештање руске крстарице близу обала Сирије неће утицати на акције коалиције предвођене САД.

Као одговор на обарање авиона, руска војска у Сирији је појачала безбедност. Сви руски бомбардери сада ће летети у пратњи борбених авиона како би их заштитили од евентуалног напада.

Турска је у уторак ујутро оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повредио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.

Путин и Ердоган ниси били у контакту после обарања авиона

Иначе, од инцидента са руским бомбардером, није било контаката између председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, изјавио је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

На питање новинара да ли је турска страна ступила у контакт са Кремљом и како сада изгледа дијалог Русије и Турске, Песков је договорио.

"Могу само да кажем да контаката на високом нивоу није било. Дијалог у овом тренутку не изгледа никако, њега нема", каже Песков.

Истиче да ће Русија наставити антитерористичке операције на територији Сирије, између осталог и у близини турске границе.

Према његовим речима, сарадња Русије са Турском у борби против тероризма доведена је у питање, али то се не односи на друге државе у могућој коалицији против терористичких група у Сирији.

Песков је напоменуо да ће Москва подвргнути детаљној анализи руско-турске пројекте, укључујући и изградњу нуклеарке "Акују".

Москва је најавила да ће у Сирију послати свој најмодернији противавионски ракетни систем С-400. С тим у вези, Песков је рекао да Путин није разматрао испоруку С-400 са лидерима држава чланица НАТО-а.

Говорећи о предстојећем самиту о клими, који ће бити одржан 30. новембра у Паризу, Песков је рекао да нису у току припреме одвојеног сусрета Путина и америчког председника Барака Обаме, али да су контакти двојице лидера могући.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара