Хамнеи: Политика САД на Блиском истоку претња Ирану и Русији

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи рекао је на састанку са руским председником Владимиром Путином да политика САД на Блиском Истоку представља претњу и по Иран и по Русију и позвао на ближе везе Техерана и Москве.

Али Хамнеи је на састанку са Владимиром Путином истакао да Американци кују дугорочну заверу и покушавају да успоставе контролу над Сиријом, а потом и над читавим регионом.

"То је претња по све земље, а нарочито по Русију и Иран", истакао је Хамнеи, на састанку са Путином на маргинама Самита земаља извозница гаса у Техерану, преноси Ројтерс.

САД, сада покушавају да остваре своје промашене војне циљеве у Сирији политичким средствима, додаје Хамнеи.

Хамнеи је похвалио Путина за "неутралисање завера Вашингтона" и оценио да би економски односи Русије и Ирана могли да се "развију изнад тренутног нивоа".

Руски председник је у разговору са Хамнеијем рекао да ће ваздушни удари Русије у Сирији трајати док год то буде потребно како би се казнили кривци за напад на руски путнички авион изнад Египта прошлог месеца, у којем је погинуло 224 људи.

На састанку у Бечу после погубних напада у Паризу и Бејруту, светске силе међу којима су Русија, САД и земље из Европе и са Блиског Истока сагласиле су се у вези са политичким процесом у Сирији који би довео до избора у року од две године, али и даље постоје разлике у ставовима о кључним питањима као што је судбина сиријског председника Башара ал-Асада, подсећа британска агенција.

Портпарол Кремља је рекао да су се Путин и Хамнеи сложили да глобалне силе не би требало да намећу своју политичку вољу Сирији, пренела је агенција Интерфакс.

Путин, који у Ирану борави у својој првој посети тој земљи од 2007. године, поклонио је Хамнеију старо издање Курана, наводи се на вебсајту иранског врховног вође.

Руски председник је, такође, Ирану ублажио забрану извоза нуклеарне опреме и технологије, а истовремено је ирански амбасадор у Русији рекао да је Москва почела да снабдева Техеран противракетним системом С-300.

Техеран и Москва су појачали сарадњу након што је у јулу постигнут значајан нуклеарни споразум између Ирана и шест светских сила, укључујући Русију и САД, подсећа британска агенција.

Русија и Иран предузимају заједничку војну акцију у знак подршке Асаду, а уз подршку руских ваздушних напада, стотине иранских војника је од краја септембра стигло у Сирију да би узело учешће у великој копненој офанзиви која је планирана у западној и северозападној Сирији, што је њихово најобимније распоређивање у тој земљи до сада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се