Читај ми!

Наредна мета џихадиста ирачки град Хадита?

Град Хадита у Ираку можда је следећа мета џихадиста јер располаже инфраструктуром која може значајно да помогне успостављању калифата, јавља "Индипендент".

Сунитским племенима у Хадити предложено је да стану уз Исламску државу пре него што њени припадници заузму град, преноси Танјуг.

Џихадисти су већ заузели околну Фалудџу, Рамади и Хит, али би инфраструктура Хадите значајно помогла у успостављању калифата.

У том граду, удаљеном око 150 километара од границе са Сиријом, налази се друга по величини ирачка хидроелектрана и брана дужине девет километара.

Као преноси Индипендент, становници Хадите живе у оскудици, одсечени од света.

"Као да не живимо у Ираку", описује једна од њих Исра Мухамед (38) додајући да нико не може да уђе ни да издаје из града.

Око 150 километара земље, која се простире источно од Хадите до Багдада, налази се под контролом Исламске државе док је, према речима градоначелника Абделхаким ел Џугахаифи, у граду остало око 96.000 становника.

Коалиција окупљена око Сједињених Америчких Држава обезбедила је за град хуманитарну помоћ за критичне ситуације јер је 300 америчких маринаца стационирано у близини због градске бране.

Многи мештани жале се да не добијају помоћ, која стиже у пратњи племенских бораца или војске, већ да се она даје одређеним племенина или продаје на црном тржишту.

"С времена на време, помоћ стиже, али ми ништа не добијамо", закључује Самир Мишал (50).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво