Читај ми!

Оланд у историјској посети Куби

Француски председик Франсоа Оланд стигао је у Хавану у прву посету једног председника Француске Куби за више од 100 година.

Оланд је и први западни лидер који је дошао у посету Куби од када су Хавана и Вашингтон у децембру објавили да ће бивши хладноратовски непријатељи после пола века покушати да нормализују односе, јавља Танјуг.

Оланд је стигао на аеродром Хосе Марти у Хавани синоћ у 22.50, где га је дочекао заменик кубанског министра спољних послова Рохелио Сијера.

"Француска жели да буде прва европска и западна нација која ће Кубанцима моћи да каже да ће бити на њиховој страни ако одлуче да предузму неопходне кораке у правцу отварања земље", рекао је Оланд новинарима пре одласка у Хавану.

Француски председник је изјавио да ће укидање вишедеценијског америчког ембарга Куби помоћи привреди те земље.

"Куба жели да уђе у нову фазу, нови период, нову етапу за ово острво које је било жртва санкција", рекао је Оланд приликом заустављања у Гваделупеу, мислећи на америчке санкције Куби које су на снази још од 1962. године.

Француски лидер ће данас разговарати са кубанским председником Раулом Кастром, а његова канцеларија је саопштила да је спреман да се састане и са иконом револуције Фиделом Кастром.

Међутим, Хавана није потврдила да ће састанак Оланда и Фидела Кастра бити одржан.

ЕУ је прекинула односе са Кубом 2003. године због малтретирања новинара и активиста у тој земљи, али је у априлу 2014. почела разговоре са циљем да обнови везе и убеди Хавану да побољша стање људских права.

Дијалог између Брисела и Хаване је први пут обновљен 2008. године када је Француска председавала ЕУ.

"Француска је увек била лидер у ЕУ. Чињеница да француски председник долази показује да Француска има веома важну улогу у дијалогу између Кубе и ЕУ", каже Едуардо Перера са Хаванског универзитета за АФП.

Француска, за коју су односи са Латинском Америком и Карибима спољнополитички приоритет, већ дуго се заједно са Холандијом активно залаже за нормализацију односа између Кубе и ЕУ.

Приближавање Европе Куби почело је пре него што је у децембру објављено успостављање дипломатских односа између Кубе и САД.

Француски министар спољних послова Лоран Фабијус је у априлу 2014. кратко бораво на Куби, што је прва посета једног француског шефа дипломатије том острву за три деценије.

Трговинска размена између Француске и Кубе је скромна и износи око 388 милиона долара годишње.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се