УН: Ниједна земља није достигла родну равноправност

Двадесет година након што је 189 земаља усвојило план за постизање једнакости између жена и мушкараца, ниједна земља није остварила родну равноправност, рекла је директорка Агенције УН за права жена Пумзиле Мламбо-Нгцука.

Иако је од конференције Агенције УН одржане у Пекингу 1995. године постигнут напредак, поготову у области здравља жена и образовања девојчица, данас је мање од 20 жена на челу држава или влада, а број посланица је повећан са 11 на само 22 одсто у протекле две деценије, преноси Танјуг.

Мламбо-Нгцука је, у интервјуу уочи Дана жена, истакла да недовољна заступљеност жена у доношењу одлука и насиље над женама представљају "глобални феномен" као резултат доминације мушкараца у свету који, како је указала, мора да се промени да би жене биле заиста једнаке са мушкарцима.

Платформа из Пекинга позвала је владе да окончају дискриминацију над женама и елиминишу родну неједнакост у 12 критичних области укључујући здравство, образовање, запошљавање, учешће у политици и људска права, признала женама право да контролишу своју сексуалност без присиле и потврдила им право да одлучују да ли ће и када имати децу.

Мламбо-Нгцука је упозорила да питање сексуалних и репродуктивних права, које је било најспорније на конференцији у Пекингу, и даље изазива највеће контроверзе у преговорима УН.

"Уместо да постану норма, тим правима се пружа жесток отпор, као што сада можемо видети на Блиском истоку", рекла је она.

Према њеним речима, светски лидери морају да почну да говоре "крајње гласно и отворено" против сексуалног насиља и порицања женских права, а унапређење родне равноправности мора бити у врху њихове агенде што, како примећује, сада није случај.

Наредне недеље биће одржан састанак Комисије за статус жена, која ће преиспитати платформу за акцију на 150 страна у циљу постизања родне равноправности која је усвојена на конференцији Агенције за права жена у Пекингу 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара