Министарка Жарић Ковачевић са Цртом и Зелено-левим фронтом о бирачком списку

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић разговарала је са представницима невладине организације ЦРТА и Зелено-левог фронта, а који су уједно и чланови Радне групе за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије.

Повод састанка је одлука Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије након доношења допуна Закона о јединственом бирачком списку, којом је омогућено члановима и заменицима чланова Радне групе да прате примену члана 2. поменутог закона.

Састанак је одржан како би се дефинисао начин и услови под којима ће Министарство државне управе и локалне самоуправе омогућити заинтересованим члановима и заменицима чланова Радне групе да прате реализацију наведених активности, наводи се у саопштењу Министарства.

Како се подсећа, на Другој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, која је одржана 10. маја 2024. године, изгласане су допуне Закона о јединственом бирачком списку.

Чланом 2. прописано је да ће бирач који је уписан у бирачки списак, а који је у периоду после 3. јула 2023. године пријавио пребивалиште у јединици локалне самоуправе, односно у градској општини у којој су за 2. јун 2024. године расписани локални избори, бити уписан у део бирачког списка према месту пребивалишта које је имао на дан 3. јула 2023. године.

У Влади Републике Србије планиран је састанак са Радном групом за унапређење изборног процеса Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Републике Србије.

понедељак, 10. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије